Uzmanlık Alanlarımız

UZMANLIK ALANLARIMIZ : Silvikültürün temel esasları, metotları, tedbirleri, silvikültür planlarının yapımı ve silvikültür tekniklerinin uygulanması. Orman amenajmanı planları yapımı ve revizyonu, harita fotogrametri ile uydu görüntülerden ormancılık amaçları doğrultusunda yararlanma, Orman koruma, orman yangınlarıyla mücadele

Hizmetlerimiz

HİZMETLERİMİZ VE ÇALIŞMA ALANLARIMIZ Amenajman Plan-Projeleri Maden Ruhsat işlemleri Su İzinleri ,Maden izinleri Bozuk orman alanları rehebilitasyon projeleri Orman yolu projeleri Ağaç röleve planı Orman Mühendisliği ve Müşavirlik Hizmetleri Rehabilitasyon projeleri ÇED Raporu Hazırlanması Emisyon ve Deşarj izinleri Özel Ağaçlandırma Proje ve Uygulama işleri Danışmanlık ve Bilirkişilik Hizmetleri Hidro elektrik santrali(HES)

İzin İrtifak Hizmetlerimiz

Türkiye Genelinde tüm madencilik izinleri, (elektrik nakil hattı izinleri) enh izinleri, res ön izni ,res kesin izni ,hes ön izni ,hes kesin izin,gsm izni ,su isale hattı izni ve tüm orman izin irtifak işlerini yapmaktayız. Türkiyenin heryerindeki orman izin işlerinizi itina ile ve en hızlı bir şekilde yapıp izin işleriminizi bitirmekteyiz.

Ağaçlandırma Çalışmalarımız

Osmaniye Orman İşletme Müdürlüğü Ağaçlandırma Şefliğinin Düziçi- Yedioluk Toprak Muhafaza ve Erozyon Kontrolü İşçi ve Makine ile Teras Yapımı,Taşduvar Eşik Yapılması ve Dikenli Tel Çit İhata işi

Peyzaj Hizmetlerimiz

Özar Mühendislik Müşavirlik Ormancılık Emlak Taahhüt Madencilik Fidancılık ve Peyzaj Özar Fidancılık ve Peyzaj 1 Kasım 2008 de Osmaniyede Orman Mühendisi Arif Arslan Tarafından Kuruldu.Faaliyete girmesi çok kısa olan özar fidancılık kısa zamanda çiftçiye adını duyurmayı başırmış ve çiftçi tarafından tercih edilen bir kuruluş halini almıştır.

23 Eylül 2013 Pazartesi

Maden Projelerimiz

 Özar Mühendislik Müşavirlik Ormancılık Emlak Taahhüt Madencilik  Fidancılık ve Peyzaj
Türkiye Genelinde  tüm madencilik izinleri, (elektrik nakil hattı izinleri) enh izinleri, res ön izni ,res kesin izni ,hes ön izni ,hes kesin izin,gsm izni ,su isale hattı izni ve tüm orman izin irtifak işlerini yapmaktayız. Türkiyenin heryerindeki orman izin işlerinizi itina ile ve en hızlı bir şekilde yapıp izin işleriminizi bitirmekteyiz.


 HASSAS YERLER HARİTASI
 MEMLEKET HARİTASI

 MEŞÇERE HARİTASI
 REHABİLİTASYON HARİTASI

ORMAN KADASTRO HARİTASI
 

 Orman Genel Müdürlüğü Orman İzin İrtifak işleri ile ilgili hizmet almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.



Özar Mühendislik Müşavirlik Ormancılık Emlak Taahhüt Madencilik  Fidancılık ve Peyzaj

    Arif Arslan
Orman Mühendisi
 


Tel: 0506 659 76 96

Adres: Fakıuşağı Mahallesi Prof.Dr. Alper Akıncıoğlu Caddesi Yurtkur Arkası No: 1 Merkez/Osmaniye

20 Eylül 2013 Cuma

Ağaçlandırma Çalışmalarımız

Osmaniye Orman İşletme Müdürlüğü Ağaçlandırma Şefliğinin Düziçi- Yedioluk Toprak Muhafaza ve Erozyon Kontrolü İşçi ve Makine ile Teras Yapımı,Taşduvar Eşik Yapılması ve Dikenli Tel Çit İhata işine ait Resimler






14 Eylül 2013 Cumartesi

Orman Bakanı Veysel Eroğlunun Osmaniye Ziyareti

Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuş'un Osmaniyeyi ziyareti ve Özar Mühendislik olarak katılımımız...


Peyzaj Uygulamalarımızdan Tosçelik ERV boru Fabrikası

ÖZAR MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK ORMANCILIK FİDANCILIK PEYZAJ EMLAK TAAHHÜT SAN VE TİC. olarak Tosçelik Erv Boru Fabrikası Peyzaj ve Çevre Düzenlemesi Sonrası Görüntüler...











Orman İşletme Müdürlüğü ve Orman Yangın İşlerimizle Bir İftar Sofrası

Osmaniye Orman İşletme Müdürlüğü ve Orman Yangın İşçilerimiz ile samimi bir İftar sofrasından görüntülerimiz...

ÖZAR MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK ORMANCILIK FİDANCILIK PEYZAJ EMLAK TAAHHÜT SAN VE TİC.




Gezici Destilasyon Ünitesi Tanıtımı

 Gezici Destilasyon Ünitesi

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü, Dörtyol Orman İşletme Müdürlüğünce tasarlanarak üretilen ve başta defne olmak üzere tüm tıbbi ve aromatik bitkilerden uçucu yağ elde edilmesi  çalışmalarına yönelik mobil destilasyon (damıtma) ünitesinin tanıtımına,

Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanı Fuat Şanal, Orköy Daire Başkanı Sırrı Köstereli ve Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü  Mehmet Sabuncu’nun da katıldığı tanıtım proğramına Özar Mühendislik olarak katıldık.


Hazırlanan ünite ile özellikle defne ve diğer bitkilerden elde edilecek uçucu yağ ve atık olan hidrosol için üretimin yapıldığı yerlerde çalışma yapılması ile mobil ünitenin doğrudan üretim noktalarında üretim yapması sağlanacak olup, uygulamanın odun dışı ürün üretimine ve orman köylüsüne katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Ormanlardaki kesim atıklarının da değerlendirildiği ünitede bitkilerden uçucu yağ elde edilmesinin yanında atık olarak alınan hidrosol’dan da sabun, şampuan, krem, kolonya gibi ürünler hazırlana bilmektedir.

 

Fidanlığımızdan Görüntüler

Özar Mühendislik Müşavirlik Ormancılık Emlak Taahhüt Madencilik  Fidancılık ve Peyzaj

 Özar Fidancılık ve Peyzaj 1 Kasım 2008 de Osmaniyede Orman Mühendisi Arif Arslan Tarafından Kuruldu.Faaliyete girmesi çok kısa olan özar fidancılık kısa zamanda çiftçiye adını duyurmayı başırmış ve çiftçi tarafından tercih edilen bir kuruluş halini almıştır.Özar Fidancılık Ve Peyzaj olarak amacımız başarılı meyveciliğin ilk adımı olan fidan konusunda sizlere yardımcı olmak. Yeşil bir çevre; kaliteli, bol ve bereketli kazançlar dileriz.

Özar Mühendislik Müşavirlik Ormancılık Emlak Taahhüt Madencilik  Fidancılık ve Peyzaj

Fidanlığımızdan Görüntüler 





















Orman Humus Toprağı

Adana Orman Bölge Müdürlüğü Adana Orman Fidanlık Müdürlüğü Osmaniye Fidanlık Şefliği ihaleli işine ait Orman Humus Toprağı alımı işine ait Fidanlık Şefliğine vermiş olduğumuz humus toprağı ve fidanlığımızdan görüntü...




Orman Yolları Çalışmalarımız

Osmaniye Orman İşletme Müdürlüğü Osmaniye Orman İşletme Şefliği 7+900 km Ürün-Gökdere yol yapım çalışmalarımız...


Limoni Servi Fidanı

SERVİ AĞACININ GENEL ÖZELLİKLERİ



 Ağacın en önemli özelliklerinden birisi çok hafif olmasıdır bu yüzden tınlama uzunluğu çok Serviler tek evciklidirler.Erkek ve dişi çiçekler farklı dallarda bulunur.Erkek çiçekler uzunca silindirik ve küçüktür.Dişi çiçekler haç şeklinde karşılıklı dizilmiş ve her birinde birçok tohum taslağı bulunan çok sayıda kozalak pullarından oluşur.( 1,5 – 4 cm çapında ) , 6 -12 pul ihtiva eder, her pulun altında 30 – 40 tohum bulunur.Tohumlar ikinci yıl olgunlaşır. Kozalak pulları kalkan şeklinde olup kozalağın ortasında bir noktaya bağlanır.Her bir kozalak pulunun altında çok sayıda tohum bulunur.Tohumlar sert kabukludur.Yol ağaçlandırmasında rahatlıkla kullanılmaktadır.Uygun iklim koşullarının bulunduğu yerlerde rutubetli saf kum topraklardan, hafif veya ağır balçık veya kurak, kireçli topraklara kadar değişik özellikteki topraklarda yetişebilir.Özellikle hiçbir ağaç türünün yetişmediği fazla kireçli topraklarda iyi gelişir.Servi ağaçları uzun oldukları kadar ince bir yapıya sahiptir.Tüm serviler park, bahçe, koruyucu şerit ve canlı çit ağaçları olarak çok dekoratiftirler.Doğal olarak, Akdeniz bölgesinden Himalaya’lara kadar olan bölgede yetişmektedir.Yaz kış yeşildir, yaprağını dökmez. Yaprakları el ile ovulduğunda limon kokusu geldiğinden limoni servi ismi almıştır.Her dem sarı renklidir.Limon servi güneş sever. Rüzgara dayanıklıdır,hatta deniz yakınlarında bile rüzgardan zarar görmez.Uyumlu ve kolay büyütülebilen bir ağaçtır.Soğuk havadan etkilenmez.
Genç fidanlar -10 dereceye kadar dayanır, hatta daha büyük ağaçlar daha soğuk havalara dahi dayanabilir. Limoni servi, saksı içinde de çok hoş görünüm sağlayan ve uzun süre dayanan bir ağaçtır.Geniş bir toprak saksı içinde her tür dış mekanda birkaç sene boyunca yetiştirilebilir.Piramidal tepeli bir ağaçtır. 10m’ye dek boylanabilen, piramit görünüşlü, geniş ve yaygın dallı herdem yeşil, bir ağaçtır.Kabuk, koyu kırmızımsı renkli ve pulsu çatlaklıdır. Dallar yana ve yukarıya yöneliktir. Pulsu yapraklar belirgin altın sarısı renginde, hoş kokulu, sıralar halinde dizilmişlerdir.Kozalak küremsi, 2,5–3,8cm olup, 4–6 çift puldan oluşur. Kozalak önce yeşil, sonra parlak kahverengi, üzeri morumsu dumanlıdır.Türkiye’de de yetişebilmektedir. İyi drenajlı ve verimli toprakları sever. Fakir topraklara uyum sağlar. Tuzlu ve sahil topraklarında da yetişmektedir.  Şiddetli donlardan zarar görür. Işığı sever ve Ilıman iklimde güzel yetişmektedir. Her dem sarı renklidir. Ülkemize dışarıdan ithal fidan olarak getirilmekledir. Pul yaprakların sırt kısmında belirgin olmayan yağ bezeleri bulunur. Dona karşı hassastır. Güneşli yerleri sever, geçirgen topraklarda iyi gelişme gösterir.
Kullanıldığı yerler:  Altın sarısı yaprakları ile dekoratif bir park ve bahçe bitkisidir.Soliter, küçük gruplar, canlı çit bitkisi ve vurgu elemanı olarak kullanılır. Hızlı büyür ve makaslanarak şekil verilebilir.
SERVİNİN TIPTA KULLANIM ALANLARI
Servi Nisan veya Mayısta çiçek açar,erkek çiçek 4-8mm, dişi çiçeklerinden zamanla kozalaklar meydana gelir. Kozalakları (meyvesi) 2,5-4cm çapında önce yeşil, sonra olgunlaşınca kahverengimsi esmer renkte, üzeri düzensiz şekilde sert kalın, odunsu, kalkan gibi 8-15 parçadan meydana gelen bir kabuğu vardır ve küre şeklindedir.
Hasat zamanı: Yaprakları yılın hemen her ayında toplanabilir, fakat Nisan-Mayıs ayında toplanırsa daha iyidir. Kozalakları tam olgunlaşamadan yani yeşilken toplanır çay veya tentürü yapılır.
* Servi ağacının dal ve yaprakları ve  kozalakları kullanılmaktadır. Dal ve yapraklarından elde edilen uçucu yağı da çok faydalıdır haricen kullanılır. Elde edilen yağın içeriğinde, tanen ve servi kafurusu vardır.
* Servi yaprağı sürgünü ve kozalağı çay, tentür, eterikyağ ve natürel ilaç yapımında kulanılır.


 Özar Mühendislik Müşavirlik Ormancılık Emlak Taahhüt Madencilik  Fidancılık ve Peyzaj

  Limoni Servi Fidanı hakkında kapsamlı bilgi almak ve Limoni Servi Fidanı temin etmek (Satın Almak) için bizi arayabilirsiniz...



Özar Mühendislik Müşavirlik Ormancılık Emlak Taahhüt Madencilik  Fidancılık ve Peyzaj


    Arif Arslan
Orman Mühendisi
 


Tel: 0506 659 76 96

Adres: Fakıuşağı Mahallesi Prof.Dr. Alper Akıncıoğlu Caddesi Yurtkur Arkası No: 1 Merkez/Osmaniye

Portakal Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır

Portakal Yetiştiriciliği


Portakal Hangi Bölgede Yetişir: Güney Anadolu, Doğu Karadeniz (Rize çevresi), Akdeniz çevresinde, Ege Bölgesi’nde Aydın civarında ve sıcaklık ortalaması 23° ila -3°C arasında olan yerlerde yetişir.
Portakal ağaçları, genellikle turunç ağacı anaçlarının istenen portakal çeşitlerine aşılanmasıyla üretilmektedir. Uzun ömürlü, çokyıllık pek değerli ve üretken bir ağaç olan portakalın fidanlarının, ilk karşılaşılan üreticiden, çeşit ve niteliği belirlenmeden satın alınması yanlış bir davranış olur. Bunun yerine inanılır ve güvenilir fidan üreticilerinden, çeşidi belli ve sağlıklı fidanları almak gerekir.
Tüp içinde ilkbaharda satılan bu fidanları, hava sıcaklığı yükselip de toprak sıcaklığı 13 dereceye vardığında, bahçemizde açılacak 30-35 cm. genişlik ve derinlikte ocaklara dikmeliyiz. Ocak aralığı Vaşington çeşidi için 7 m. ve yafa ile valensiya çeşitleri için 8 m. olmalıdır.
İklim İsteği: Tüm turunçgiller gibi, portakal ağacının da önde gelen isteği, sıcak iklimli bir yerde yetiştirilmektir. Portakal ağacının yetiştirildiği yerde sıcaklığın -2 derecenin altına düşmemesi iyi olur. Çünkü -9 derecenin altına düşen sıcaklıklarda ağaç donar ve ölebilir. Dayanamadığı en yüksek sıcaklıklar ise, 45 derece ve üzeridir.
Portakal ağaçlarının gelişme sıcaklığı 12 derecede başlar, ortalama 23 derece, gelişmenin en hızlı gerçekleştiği sıcaklıktır. 37-39 derecelerde, portakal ağaçlarının gelişmesi durur. Soğuk ve sıcak esen rüzgârlar da portakal ağaçlarını kötü yönde etkiler. Yörede esen hâkim rüzgârlara karşı rüzgârkıran kurulması doğru olur. Ayrıca portakal ağaçları, bulundukları yerin havasının nem oranından da etkilenir. Düşük nem oranlı hava da portakal ağaçlarının gelişimini ve ürün verimini kötü yönde etkiler.
Toprak İsteği: Tüm turunçgiller gibi, portakal ağaçları en iyi; bol humuslu, derin, süzek (suyu iyi akıntılı) kumlu-tınlı, tınlı ya da killi-tınlı topraklarda yetiştirilir, iyice derinlere inen köklerinin oksijen gereksinimi fazla olduğundan portakal ağacı kesinlikle ağır topraklarda yetiştirilmemelidir. Portakal ağacının yetiştirildiği yerde taban suyunun yüzeyden 1,5 m. aşağıda olması gerekir. Aksi takdirde toprakta drenaj işlemi yapılmalıdır. Toprağın kirecine karşı da duyarlı olan portakal ağaçları için en uygun toprak pH’ı 5,5-6 olmalıdır.
Toprak İşleme: Tüm turunçgiller gibi, portakal ağaçlarının çok derine inen kökleri vardır. Ama, kök yapısının %90′ı 0-90 cm. derinlikteki yüzlek toprak tabakasındadır. Bu nedenle toprak işlemesi 10 cm. derinliğe kadar yapılmalı ve ağaçların kökleri kesinlikle parçalanmamalıdır. Bahçenin ilkbahardan başlayarak yılda dört kez 15-20 gün aralarla çapalanması yeterli olur. Yabani ot mücadelesi böyle çapalamalarla sağlandığı gibi ot öldürücü (herbisit) ilaçlarla da yapılabilir.


Sulama: Tüm turunçgiller gibi, portakal ağaçlarının da yıllık su gereksinimi toprak, iklim ve ağacın gelişmesine bağlı olarak 800-1.000 mm. arasında değişir. Sulama dönemi olan nisan ortaları ile ekim ortasındaki yedi aylık sürede, havaların çok sıcak ve kurak olduğu zamanlarda ağaçlara toplam 600-700 mm. su verilmesi gerekir.
Sulama yetersiz yapılırsa ağaç su bulabilmek için köklerini toprakta yayar. Gelişimi yavaşlar, ürün verimi ve niteliği düşer. Aşırı sulamadaysa kökler havasız kalacağından kök çürüğü hastalığı oluşur. Gene ağacın meyve verimi ve niteliği düşer. Portakal ağacının sulama zamanının gelip gelmediği en kolay şöyle anlaşılır: Ağacın yaprakları akşam saatlerinde güneş batmadan önce solgunluk gösteriyor ve gece canlanıyorsa sulama zamanı gelmiş demektir.sifalibitkileriniz.com Öğle zamanında meydana gelen geçici solgunluğa aldanmamalıdır.
Gübreleme: Tüm turunçgiller gibi, hepyeşil portakal ağaçları da topraktan çok fazla besin kaldırdığından gübreye gereksinimleri çok olur. Ağaçlara, bulunduğu ortam, yaş ve gelişmelerine uygun ve dengeli gübreleme yapmak için bütün bu faktörlerin ortak etkisini ortaya koyan yaprak ve toprak analizleri uygulanmalı, buna göre verilecek azotlu, fosfatlı ve potaslı kompoze fenni gübre miktarları saptanmalıdır. Ayrıca eksikliği duyuluyorsa ağaçlara magnezyum, demir, mangan ve çinko da verilmelidir. Portakal ağaçlarına, bu mineral gübrelerden başka 2-3 yılda bir, iyi yanmış çiftlik gübresi verilmesi de büyük yarar sağlar.
Budama: Tüm turunçgiller gibi, portakal ağaçlarına da şekil ve ürün budamaları uygulanır ve genellikle ağaçlara yuvarlak bir biçim verilir. Şekil budaması, ağaçların ürünlenmesiyle başlar. Turunçgillerden olan ağaçların budanması ustalık isteyen bir iştir. Bunun için budamanın, portakal ağaçlarını iyi tanıyan kişiler tarafından uygulanması olumlu sonuçlar verir. Ağaçlarda kurumuş, kırılmış, ezilmiş, hastalanmış, yaralanmış ve berelenmiş, yaşlanmış dallar kesilip çıkarılmalıdır. Obur dalların da ayıklanıp çıkarılması gerekir.
Hasat: Tüm turunçgiller gibi, portakal ağaçları da çeşitlerine göre sonbahardan başlayıp kış sonlarına kadar, meyveler tam olgunlaştıkça hasat edilir. Hasatta, meyveler elle tutulup sapı bükülerek koparılır ya da daha iyisi keskin bir makasla kesilir. Hasat sırasında kesinlikle dal uçları kırılmamalı; meyve toplama işi açık, kuru, güneşli ve ılık havalarda yapılmalıdır. Meyvelerin üzerinde çiy ve kırağı varsa bunların kuruması beklenmelidir.
Hastalık ve zararlılarıyla mücadele: Portakal ağaçlarına dadanan zararlı ve hastalıklarla, en yakın tarım kurumuna başvurularak tavsiyeleri alınıp uygun koruma ilaçları kullanılarak zamanında, eksiksiz ve aksatılmadan mücadele sürdürülmelidir.



 Özar Mühendislik Müşavirlik Ormancılık Emlak Taahhüt Madencilik  Fidancılık ve Peyzaj

  Portakal Fidanı hakkında kapsamlı bilgi almak ve Portakal Fidanı temin etmek (Satın Almak) için bizi arayabilirsiniz...



Özar Mühendislik Müşavirlik Ormancılık Emlak Taahhüt Madencilik  Fidancılık ve Peyzaj


    Arif Arslan
Orman Mühendisi
 


Tel: 0506 659 76 96

Adres: Fakıuşağı Mahallesi Prof.Dr. Alper Akıncıoğlu Caddesi Yurtkur Arkası No: 1 Merkez/Osmaniye

Mandalina Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır

Mandalina Yetiştiriciliği


Mandalina (Citrus reticulata); ılıman iklime sahip bütün memleketlerde kültür
şekilleri yetiştirilen, yaprak dökmeyen, uçucu yağ taşıyan bu küçük ağaçların meyveleri ülkemizde çok sevilir. Ege, Akdeniz ve Doğu Karadeniz Bölgelerinde bol miktarda üretilmektedir. Narenciye üretimimizin yaklaşık %25’ini teşkil eder.

Genel İstekleri: Mandalina yetiştiriciliği; emek, sermaye ve zaman isteyen bir konu olduğundan ekoloji, bahçe planlaması ve çeşit seçimi, doğru değerlendirmelerde bulunmak için çok iyi anlaşılması ve irdelenmesi gereken konulardır. Bir mandalina bahçesinin planlanmasında birinci adım çevreyle ilgili özelliklerin tespitidir. Ekoloji denildiğinde iklim ve toprak özellikleri anlaşılmaktadır.

Toprak İsteği: Tüm turunçgiller gibi mandalina ağaçları da en iyi, bol humuslu, derin, süzek (suyu iyi akıntılı), kumlu-tınlı, tınlı ya da killi-tınlı topraklarda yetişir. İyice derine inen köklerinin oksijen gereksinimi fazla olduğundan, mandalina ağacı kesinlikle ağır topraklarda yetiştirilmemelidir. Taban suyunun da genelde toprak yüzeyinden 1,5 m kadar altta olması istenir; aksi takdirde toprakta iyi bir drenaj yapılması gerekir. Toprağın kireç oranına karşı da duyarlı olan mandalina ağaçları için en uygun toprak pH'sı 5,5-6 olmalıdır. Dikimden önce arazinin toprağı, mutlaka analiz ettirilmelidir. Mandalina bahçesi tesis edilecek yerin toprak derinliği en az 1,5-2 m
olmalıdır. Mandalina yetiştiriciliğinde üzerinde durulacak esas konu toprağın havalanan bir yapıya sahip olmasıdır; çünkü mandalina kökleri yüksek oranda oksijen ister ve havasızlığa çok duyarlı olup boğulma tepkisi gösterir. Bu sebeple toprak havalanan-süzek bir karakter taşımalıdır.
Toprak işleme; tüm turunçgiller gibi mandalina ağaçlarının da çok derinlere inen kökleri vardır ama, köklerinin %90'ı, 0-90 cm derinlikteki yüzlek topraklardadır. Bu nedenle toprak işlemesi 10 cm derinliğe kadar yapılmalı ve ağacın köklerine zarar verilmemelidir. Bahçemizin yılda 4 kez, ilkbahar ve yaz mevsimlerinde 15-20 gün aralarla çapalanması yeterli ve yararlı olacaktır. Yabani ot temizliği, böyle çapalamalarla olabileceği gibi, herbisit (ot öldürücü) ilaçlarla da yapılabilir.

İklim İsteği: Tüm turunçgiller gibi mandalina ağaçlarının da en önemli isteği sıcak bir ortamda yetiştirilmektir. Bu ağacın yetiştiriciliğinin yapıldığı yerde sıcaklıklar -3, -4 derecenin altına düşmemelidir. -9, -10 derecenin altına düşen sıcaklıklarda mandalina ağaçları donup ölebilir. Dayanamayacağı en yüksek sıcaklıklar ise, 45 derece ve üzeridir. Mandalina ağaçlarının gelişmesi 12, 13 derece sıcaklıkta başlar; 25-31 dereceler, gelişmenin en hızlı olduğu sıcaklıktır ve 37-39 derecelerde ağaçların gelişmesi durur. Meyve bağlamaları için en uygun sıcaklık 21 derecedir. Soğuk ve sıcak olarak sert esen rüzgârlar mandalina ağaçlarını kötü yönde etkilediğinden, bulundukları yerde hâkim esen rüzgârlara karşı rüzgâr kıranlar kurulmalıdır. Ayrıca mandalina ağaçlarının meyve dökümü ve meyvelerinin niteliği, havanın nem oranından etkilenir. Düşük nem oranlı hava, ağacın gelişimini ve meyve verimini kötü yönde etkilemektedir.

Üretimi: Fidan üretiminde kullanılacak tohumlar mutlaka virüs ve virüs benzeri hastalıklardan temiz olduğu bilinen ağaçlardan alınmalıdır. Tohum üretiminde kullanılacak meyveler ağaç üzerinden hasat edilmeli, yere düşmüş meyveler tohum üretiminde kullanılmamalıdır; çünkü meyvelerin dolayısıyla tohumların mantari hastalıklarla bulaşması söz konusudur. Turunçgil yetiştiriciliğinde fidan temini çok önemlidir. Tüm çok yıllık kültür bitkilerinde olduğu gibi uygun olmayan arazi, anaç ve çeşit seçilirse geriye dönüşü çok zor olur. Alınan fidanların mutlaka sertifikalı olması gerekir. Fidanların kök ve toprak üstü organlarının sağlıklı olması gerekir. Anaç üretiminde kullanılan tohumların sağlıklı ağaçlardan alınması, bu meyvelerin yerden alınmayıp ağaçtan toplanması gerekmektedir.turkeyarena.net Tohumlar nemlendirilmeli ve toprak altı zararlılarına ve hastalıklarına karşı ilaçlanmalıdır. Üç yapraklı anacı dışında diğer turunçgil ağaçlarının tohumu olgun meyve içinden çıkarıldıktan hemen sonra ekilirse yüksek çimlenme oranını vermektedir. Ancak ekim genellikle ilkbaharda yapıldığı için, farklı zamanlarda olgunlaşan meyvelerden alınan tohumlar 4–7 ºC arasındaki sıcaklıklarda 8 ay depolanabilir. Alınan aşılı fidanlar kısa sert geçen ekolojilerde ilkbahar, öteki yerlerde sonbaharda dikim yapılmalıdır.


 Özar Mühendislik Müşavirlik Ormancılık Emlak Taahhüt Madencilik  Fidancılık ve Peyzaj

  Mandalina Fidanı hakkında kapsamlı bilgi almak ve Mandalina Fidanı temin etmek (Satın Almak) için bizi arayabilirsiniz...



Özar Mühendislik Müşavirlik Ormancılık Emlak Taahhüt Madencilik  Fidancılık ve Peyzaj


    Arif Arslan
Orman Mühendisi
 


Tel: 0506 659 76 96

Adres: Fakıuşağı Mahallesi Prof.Dr. Alper Akıncıoğlu Caddesi Yurtkur Arkası No: 1 Merkez/Osmaniye

Limon Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır

 Limon Yetiştiriciliği


Geliştirilen saklama teknikleri ve yatak limonculuğu sayesinde, yılın her zamanında limon adlı meyvesini piyasada bulabildiğimiz Limon ağacı, Turunçgiller'dendir (Narenciyeler). Anayurdu Hindistan ile Uzakdoğu ülkeleri olan limon ağacı, 12. yüzyılda Sicilya'ya getirilmiş, oradan Akdeniz havzasına ve daha sonra tüm sıcak ılıman iklimli bölgelere yayılmıştır.
Ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerinde bolca yetiştirilen limon ağacı, 3-6 m. kadar boylanır ve kışın yapraklarını dökmez. Gövde ve dallarının kabuğu koyu gridir. Almaşık dizili, açık yeşil renkli, elips biçimli iri yapraklarının dokusu sert ve ucu sivri olur. Bazı limon çeşitlerinde ağacın yaprak koltuklarında sivri dikenler bulunur.
İlkbahar aylarında tek tek ya da birkaçı bir arada açan çiçeklerinin dışı pembemsi, içi beyaz renklidir. "Yediveren" limon çeşitleri, neredeyse yıl boyunca çiçek açar ve meyve vermeyi sürdürür. Genelde sonbahar mevsiminde olgunlaşan dışı açık sarı renkli limon meyvesi yumurta biçimli, bir ucu sivri çıkıntılı, içi sekiz-on bölümlü eti çok ekşi tatlı ve bol suludur.
Meyvenin içinde beyaz tohumları (çekirdekleri) yer alır. Bu tohumların biçimi oval ve bir ucu sivridir. Limon meyvesinin sıkılmasıyla elde edilen suyu, bazı çorba, yemek ve salatalara katılır. Limonatası yapılıp serinletici olarak içilir. Kimi sebze yemekleri ve reçeller yapılırken kararmamaları için içine limon suyu eklenir. Limon kabuğundan elde edilen esans, kozmetik maddeleri ve içki yapımında kullanılır.

Ağacının Üretilmesi:
Limon ağaçları, tohumuyla (çekirdekleriyle) üretilebilir. Ancak bu yolla elde edilen çöğürden fidan ve ağaç elde edilebilmesi çok uzun zaman aldığından, genellikle limon ağacı, turunç anaçlarına istenen limon çeşitlerinin aşılanmasıyla çoğaltılmaktadır. Oldukça uzun ömürlü ve üretken bir ağaç olan limonun fidanlarını karşımıza çıkan ilk üreticiden, çeşidini ve sağlık durumunu bilmeden satın almamız yanlış bir davranış olur. Bunun yerine inanılır ve güvenilir fidan üreticilerinden çeşidi belli ve sağlıklı fidanları almak gerekir. İlkbahar mevsiminde tüp içinde satılan böyle limon fidanlarım, hava sıcaklığı yükselip de toprak sıcaklığı 13 dereceye ulaştığında, bahçemizde açacağımız 30-35 cm. genişlik ve derinlikteki ocaklara dikmeliyiz. Limon ağaçları için ocak aralığı 7 m. olmalıdır.
Ağacının Yetiştirilmesi:
İklim isteği:
Tüm turunçgiller gibi, limon ağacının da önde gelen isteği, sıcak iklimli bir yerde yetiştirilmektir. Limon ağaçlarının yetiştirildiği yerde, hava sıcaklığının O derecenin altına düşmemesi iyi olur. Çünkü -8, -9 derecelerin altına düşen sıcaklıklarda, limon ağaçları donar ve ölür. Dayanamadığı en yüksek sıcaklıklar ise, 45 derece ve üzeridir.
Limon ağaçlarının gelişmesi 12 derece sıcaklıkta başlar. Ortalama 23 derece, limonun en hızlı geliştiği sıcaklıktır. 37-39 dereceden sonra limon ağacının gelişmesi durur. Soğuk ya da sıcak esen rüzgârlar limon ağaçlarını kötü yönde etkiler. Yörede esen hâkim rüzgârlara karşı rüzgârkıranlar kurulması yararlı olur. Ayrıca limon ağaçları, bulundukları yerin havasının nem oranından da etkilenir. Düşük nem oranları da limon ağaçlarının gelişim ve ürün verimini kötü yönde etkiler.
Toprak isteği: Tüm turunçgiller gibi limon ağaçları da en iyi, bol humuslu, derin, süzek (suyu iyi akıntılı), kumlu-tınlı ya da killi tınlı topraklarda yetiştirilir. İyice derinlere inen köklerinin oksijen gereksinimi fazla olduğundan, limon ağacı kesinlikle ağır topraklarda yetiştirilmemelidir. Limonun yetiştirildiği yerde taban suyunun, yüzeyden 1,5 m. aşağıda olması gerekir. Aksi takdirde toprakta drenaj işlemi yapılmalıdır. Toprağın kirecine karşı da duyarlı olan limon ağaçları için en uygun toprak pH'ı 5,5-6 olmalıdır.
Toprak işleme: Tüm turunçgiller gibi, limon ağaçlarının çok derinlere inen kökleri vardır. Ama, kök yapısının %90'ı, 0-90 cm. derinlikteki yüzlek toprak tabakasında yer alır. Bu nedenle toprak işlemesi yüzeyden 10 cm. derinliğe kadarki tabakada yapılmalı ve limonun kökleri kesinlikle parçalanmamalı-dır. Bahçenin, ilkbahardan başlayarak yılda dört kez, 15-20 gün aralıklarla çok yüzeysel olarak çapalanması yeterli olur. Böylece yabani ot mücadelesi sürdürülür. Ayrıca bu amaçla yabani ot öldürücü (herbisit) ilaçlar da kullanılabilir.
Sulama: Tüm turunçgiller gibi, limon ağaçlarının yıllık su gereksinimi de toprak ve iklim durumu ile ağaç gelişmesine bağlı olarak 800-1.200 cm. arasında değişir. Sulama dönemi olan nisan ortalarından ekim ayı ortalarına kadarki yedi aylık sürede, havaların kurak, sıcak ve yağışsız olduğu zamanlarda ağaçlara toplam 600-700 mm. su verilmesi gerekir.
Sulama yetersiz yapılırsa, limon ağacı köklerini toprakta yayar. Gelişimi yavaşlar, ürün verim ve niteliği düşer. Aşırı sulamada kökler havasız kalacağından kök çürüklüğü hastalığı oluşur. Yine ağacın meyve verimi ve niteliği düşer. Limon ağacının sulama zamanının gelip gelmediği en kolay şöyle anlaşılır: Ağacın yaprakları akşam saatlerinde güneş batmadan önce solgunluk gösteriyor ve gece canlanıyorsa sulama zamanı gelmiş demektir, öğle zamanında meydana gelen geçici solgunluğa aldanılmamalıdır.
Gübreleme: Tüm turunçgiller gibi, hepyeşil yapraklı limon ağacı da topraktan fazla besin kaldırdığından, gübreye gereksinimi çok olur. Ağaçlara, bulunduğu ortam, yaş ve gelişmelerine uygun ve dengeli gübreleme yapmak için bütün bu faktörlerin ortak etkisini ortaya koyan yaprak ve toprak analizleri uygulanmalı; buna göre verilecek azotlu, fosfatlı ve potaslı kompoze fenni gübre miktarları saptanmalıdır.
Ayrıca limon ağaçlarına, eksikliği duyuluyorsa magnezyum, demir, mangan ve çinko da verilir. Limon ağacına, mineral gübrelerden başka, gerek görülürse iyi yanmış çiftlik gübresinin 2-3 yılda bir verilmesi de büyük yararlar sağlar.
Budama: Tüm turunçgiller gibi, limon ağaçlarına da şekil ve ürün budaması uygulanır ve genellikle bu ağaçlara kâse biçimi verilir. Şekil budaması ağaçların ürünlenmesiyle birlikte başlar. Turunçgillerden olan ağaçların budanması ustalık isteyen bir iştir. Bu nedenle budamanın, ağacı iyi tanıyan kişiler tarafından uygulanması olumlu sonuçlar verir. Ağaçların kurumuş, kırılmış, ezilmiş, hastalanmış, yaralanmış ve berelenmiş, yaşlanmış dalları kesilip çıkarılmalıdır. Ayrıca obur dalların da ayıklanıp çıkarılması gerekir.
Hasat (Derim): Tüm turunçgiller gibi, limon ağaçları da sonbaharda başlayıp ilkbahara kadar meyveler tam olgunlaştıkça hasat edilir. Hasatta meyveler elle tutulup sapı bükülerek kopardır ya da daha iyisi meyve sapı keskin bir bıçakla kesilir. Hasat sırasında dal uçları kesinlikle kırılmamalı; meyve toplama işi açık, kuru, güneşli ve ılık havalarda yapılmalıdır. Meyvelerin üzerinde çiy ve kırağı varsa bunların kuruması beklenmelidir.
Hastalık ve zararlılarıyla mücadele
Limon ağaçlarına dadanan zararlı ve hastalıklarla, en yakın tarım kurumuna danışılıp tavsiyeleri alınarak ve uygun koruma ilaçları kullanılarak zamanında, eksiksiz ve aksatılmadan mücadele sürdürülmelidir.




Özar Mühendislik Müşavirlik Ormancılık Emlak Taahhüt Madencilik  Fidancılık ve Peyzaj

  Limon Fidanı hakkında kapsamlı bilgi almak ve Limon Fidanı temin etmek (Satın Almak) için bizi arayabilirsiniz...



Özar Mühendislik Müşavirlik Ormancılık Emlak Taahhüt Madencilik  Fidancılık ve Peyzaj


    Arif Arslan
Orman Mühendisi
 


Tel: 0506 659 76 96

Adres: Fakıuşağı Mahallesi Prof.Dr. Alper Akıncıoğlu Caddesi Yurtkur Arkası No: 1 Merkez/Osmaniye