CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Bağ-bahçe
ürünlerinin üretim, tüketim ve ticareti yönünden önemli ülkeler
arasında yer alan Türkiye, köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olup bir
çok meyve türünde olduğu gibi cevizin de yetiştirilebildiği uygun
ekolojilere sahiptir. Ülkemiz dünya ceviz üretiminde A.B.D. ve Çin'den
sonra üçüncü sıradadır.
Ülkemizde ağaç başına verim 33-37 kg
arasında değişmektedir. Aşılı ceviz fidanları ile bahçe tesis
edildiğinde verimde aşısızlara göre % 50-60 oranında artış sağlanabilir.
Aşısız
(yabani) cevizler 7-10 yaşlarında , aşılı cevizler ise 4 yaşından
itibaren meyve vermeye başlamaktadır. Yine yabani ağaçlardan 6 kg
kabuklu meyveden en fazla 1,5-2 kg iç alınırken, aşılı ağaçlardan 6 kg
cevizden en az 3 kg iç meyve alınmaktadır.
Önerilen aşılı
fidanlarla bahçe tesis edildiğinde; 5 yaşındaki bir ceviz ağacı 3-4 kg, 8
yaşında 15-20 kg, 12 yaşında 30-40 kg, 14 yaşında 50-75 kg, 20 yaşında
80-120 kg arasında meyve verebilmektedir. Dekara 10 fidan dikildiğinde,
dekara verimin verim çağında 1-1,5 ton olacağı beklenmektedir.
Döllenme Biyolojisi:
Yetiştiricilik Özellikleri:
İklim İsteği
Ceviz
ağacının en önemli niteliklerinden birisi, değişik iklimlere kolayca
uyum sağlamasıdır. Ceviz ağacının soğuklama ihtiyacı 800-1800 saat
olup, deniz seviyesinden 1700 m. yükseklikteki alanlara kadar yayılış
gösterir. Aşırı yaz sıcaklarında yeşil kabukta, yapraklarda yanmalar ve
meyvelerde büzülmeler olur.
Bir bölgede ceviz yetiştiriciliğini
sınırlayan en önemli faktörlerin başında ilkbahar geç donları
gelmektedir. Çeşitlerin iklim gereksinimleri iyi saptanmalı ve özellikle
ilkbahar geç donları yönünden risk olmamalıdır.Çünkü geç ilkbahar
donları; tomurcukların kabarma zamanında daha fazla zarar yapar.
İlkbahar geç donlarının zararı yanında sonbahar geç don zararları da
ceviz yetiştiriciliğini sınırlayan faktörler arasında sayılabilir. Çok
geç yapraklanan ceviz çeşitlerinde vejetasyon süresi kısa olduğu için,
olgunlaşamayan sürgünlerin erken sonbahar donlarından zararlandığı da
önemli bir gerçektir.
Geç sonbahara kadar gelişmesi devam eden
genç ceviz ağaçlarının uç sürgünleri iyice olgunlaşmamış ise, -10°C 'de
zarar görür. Sonbaharın erken donlarında -9°C ile -12°C' de odunlaşmamış
sürgünler zararlanır. Tomurcuklar kapalı olduğu dönemde -3°C' ye, tam
çiçeklenme döneminde -1 °C' ye kadar dayanabilir. Çiçek döneminde
soğuktan zararlanma daha sık görülür. Genel olarak ceviz ağacı; -25°C'
,+38°C' ye kadar dayanıklılık gösterir.
Toprak İsteği
Ceviz
ağaçları toprak bakımından seçici olmamakla beraber, taban suyu
seviyesi 2.5-3.0 metreden yukarı olmayan, su tutmayan, nemliliğini
muhafaza eden derin topraklarda iyi gelişir. Su tutan killi topraklarda
ve durgun sulu yerlerde gelişemez.
Ceviz kökleri kazık köklü
olup, derine uzadıklarından alt kısımları rutubetli olan, derin ve
yumuşak topraklar yetiştiricilik için daha uygundur. Fazla nem ve durgun
sular kökler için gerekli oksijenin alınmasını engeller, bu nedenle kök
gelişimi yavaşlar ve ağacın gelişmesi durur. Yaprak damar araları açık
yeşil, damarlar ise kahverengi bir renk alır, sürgün uçlarında kurumalar
görülür.
Verimli topraklarda veya gübreleme, sulama gibi
kültürel tedbirlerle verimliliği artırılan topraklara dikildiğinde,
cevizlerde gelişmenin hızlandığı ve meyve veriminin arttığı görülür.
Ceviz ağaçları yazları bol güneşli, kışları ılıman geçen, soğuk
rüzgarlardan korunmuş vadilere daha çok uyum sağlamışsa da, soğuklama
ihtiyacı, uyanma ve kış dinlenme periyotları dikkate alınarak bahçe
kurulduğunda, kışı sert geçen yerlerde de yetiştiği görülmektedir.
Çeşit seçimi :
Verimli
ve kaliteli ceviz çeşit seçiminde göz önünde bulundurulması gereken en
önemli özellikler; döllenme biyolojileri, yapraklanma zamanları,
vejetasyon süreleri, özellikle soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı olması,
ağaç tacının düzgün gelişmesi, üstün verimli ve kaliteli meyveler
oluşturması, meyvelerinin ince kabuklu ve iç kısmının kabuktan kolay
ayrılması, meyve ağırlığının en az 10 gram, iç randımanın ise % 50'nin
üzerinde olması, her yıl meyve vermesi, hastalık ve zararlılara karşı
dayanıklı olmasıdır. Bu özelliklerden çoğunu taşıyan ceviz çeşitlerinden
aşı kalemi alınarak, yabani ceviz çöğürleri aşılanmalıdır.
BİLECİK CEVİZİ :
·
Dik, yayvan ve kuvvetli bir taç gelişmesi gösterir. Kıyı
bölgeler hariç, tüm bölgelerde yetiştirilir. Özellikle geç donların
görüldüğü yörelere tavsiye edilir.
· İnce kabuklu, içi dolgun olup kabuktan kolay ayrılır. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir.
· Dane ağırlığı 13 g, iç oranı % 53, yağ oranı % 68 ve protein oranı % 18 olup, eylül ayı sonlarında hasat edilir.
· Şebin, Yalova-3 ve Yavuz-1 (KR-2) çeşitleriyle tozlanır.
· Çeşit iç kurduna Şebin ceviz çeşidine göre daha dayanıklıdır.
· Geç yapraklanması nedeniyle Yalova çeşitlerine göre ilkbahar geç donlarına karşı daha toleranslıdır.
ŞEBİN CEVİZİ:
· Sık dallı, yayvan bir taç gelişmesi gösterir.
· Kıyı bölgeleri hariç, ceviz yetişen tüm yörelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlere tavsiye edilir.
· Meyve yapısı ovaldir. İnce kabuklu olup, kabuktan kolay ayrılır.Verimi yüksektir ve eylül ayı sonlarında hasat edilir.
·
İçi dolgun, dane ağırlığı 12 g, iç oranı yüzde 63, yağ oranı
yüzde 67, protein oranı yüzde 17 olup, çiçekleri erkek ve dişi çiçekler
eş zamanlı açılır (homogenous), kendine verimlidir.
· Bilecik ve Yavuz-1 (KR-2) çeşitleri ile tozlanır.
· Yalnız ceviz iç kurduna, kurağa, güneş yanıklığına karşı hassastır.
GÜLTEKİN-1 (KR-1) CEVİZİ:
· Dik, kuvvetli bir taç gelişmesi gösterir.
· Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir.
· İyi kaliteli ve albenisi olan meyvelere sahip olup, eylül ayının ortalarında hasat edilir.
·
Dane ağırlığı 17 g, iç oranı yüzde 40, içi dolgun, açık beyaz
renkli olup, taze ve kuru olarak tüketilmeye elverişlidir.
· Şebin ve Bilecik çeşitleriyle tozlanır.
YALOVA-1 CEVİZİ:
·
Kıyı bölgeler hariç (deniz etkisine açık yöreler) ceviz yetişen
bütün bölgelerde yetiştirilir. Geç donların görülmediği yerlerde
yetiştirilmesi tavsiye edilir.
· Meyve ağırlığı 16 g, iç oranı % 49, yağ oranı % 70 dir.
YALOVA-3 CEVİZİ:
· Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetiştirilebilir.İnce kabuklu ve ovalimsi bir meyve şekline sahiptir.
· Meyve ağırlığı 13 g, iç randımanı % 53'dür, yağ oranı % 69’dur.
YALOVA-4:
·
Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişebilir. Erken çiçeklenir. Geç
donların görülmediği yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir.
· Dane ağırlığı 13 g, iç oranı % 52, yağ oranı % 69 ‘dur.
YAVUZ 1 (KR 2) CEVİZİ:
· Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir.
· Dane ağırlığı 17.4 g, iç oranı yüzde 56, içi dolgun, beyaz renklidir.
ŞEN-2 (24-KE-24):
·
Kıyı bölgeler hariç tüm bölgelerde yetiştirilir. Özellikle geç
donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir.
· Meyve şekli yuvarlak, dane ağırlığı 17 g, iç oranı% 54’dür.Yağ oranı yüzde 74'dür.
TOKAT 1 (60 TU-1):
· Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir.
· Meyve şekli yuvarlak olup tane ağırlığı 12 g, iç oranı % 63, yağ oranı % 71'dir.
Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği
Ceviz
fidanı yetiştiriciliği için izlenecek en iyi metot, yabani cevizlerin
tohumlarından elde edilecek çöğürlerin standart çeşitlerle aşılanması
şeklindedir.
Aşılı ceviz fidanı üretiminde standart çeşitler
kadar aşı yapılacak anacın seçimi de önemlidir. Anaç, kuvvetli bir kök
yapısına sahip olmalı ve hızlı gelişme göstermeli, verimli olmalı ve her
sene meyve vermelidir. Antraknoz (Karaleke), Ceviz yanığı (Xanthomonas
juglandis) gibi mantari ve bakteriyel hastalıklara dayanıklı olmalıdır.
Tohum - Anaç Seçimi
Ceviz
fidan üretimi için kullanılacak tohumlar, ceviz ağaçlarından
toplanmaktadır. Tohumluk cevizler aşağıdaki özellikleri taşımalıdır:
· Homojen irilikte ve meyve ağırlığı en az 10-12 gram olmalı,
· Sağlam, içi dolgun, yağ oranı yüksek, sap çukuru dar olmalı,
· Yüksek çimlenme özelliğinde (% 80'in üzerinde) olmalıdır.
Cevizler
hasattan sonra doğrudan güneş almayan, gölge, havadar ve rutubetsiz
yerlerde muhafaza edilmelidir. Tohumluk cevizlerin istenilen sürgün
vermesi için tohumlar, 80-90 gün +4°C' de soğuk depoda tutulmalı veya
ekim zamanına kadar bu şartlara uygun olan yerlerde saklanmalıdır.
Ceviz Tohumlarının Ekimi
Ceviz tohumların dikiminde iki noktaya dikkat etmek gerekmektedir:
a. Tohum dikilecek derinlik
b. Tohum dikim şekli.
En
ideal dikim derinliği 5-10 cm. arasında, en ideal dikim şekli ise ,
yanak kısımları yanlara, yapışma yeri (damar kısmı) toprağa gelecek
şekilde dizilerek ekilmesidir. Kumlu topraklarda derin, killi ve ağır
topraklarda yüzeysel dikim uygulanır.
Cevizlerde Uygulanan Aşı Metotları
Meyve
ağaçlarının çoğaltılması ve geliştirilmesi için kullanılan metotlardan
biri de aşıdır. Gerek çöğürün ve gerek aşı kaleminin kabuk kalınlığının
aynı olması, yani aynı yılın sürgünü olması, aşı tutma oranını artırır
ve aynı yılda aşı yapılabilir.
Kullanılan aşı yöntemleri ise;
1. Yama Göz Aşısı,
2. Omega Aşısı,
3. Dilcikli Aşı,
4. Yarma Kalem Aşısı,
1.
Yama Göz Aşısı :Bu aşıda aşıya başlama zamanı, çöğürün kabuk verip
vermediğinin kontrolü ile anlaşılır. Çöğürler aşıya gelmiş ise, aşıdan
bir hafta önce sulanmalı, sulamadan 1-2 gün sonra da çöğürlerin
yaprakları temizlenerek uç alınmalı ve 2-3 yaprak (soluk dalı)
bırakılmalıdır. Aşıda en önemli husus; aşı kalemlerin günlük olarak
kesilip kullanılmasıdır. Kullanılan aşı kalemleri ne kadar pişkin ve
dolgun olursa, aşı tutma oranı da o derece yüksek olur. Aşı kalemlerinin
uç kısmında oluşan gözlerden, zorunlu olmadıkça göz alınmamalıdır. Aşı,
çift ağızlı özel aşı bıçağı ile yapılır. Aşı kalemi ile kullanılan
çöğür, aynı yılın sürgünü olmalıdır. Aşı yapıldıktan üç hafta sonra
aşılar kontrol edilmeli ve aşı bağı çözülmelidir.
2. Omega Aşısı :
Omega kalem aşısında da önemli olan, yama göz aşısı uygulanan ve sonuç
alınamayan 1-2 yaşlı çöğürlerin araziden sökülerek, aşılanması ve
sıcaklık kontrolü yapılan kapalı bir alanda muhafaza edilmesidir.
3. Dilcikli Aşı :
Bu aşı çöğür ile kalemin yaşları farklı, fakat çapları
birbirine eşit olması durumunda uygulanır. Özellikle yazın yapılan yama
göz aşılarında, aşı tutmayan çöğürlere ikinci yılın ilkbaharında
dilcikli aşı uygulanabilir. Kalem ve çöğürün aynı kalınlıkta olması
gerekir.
4.Yarma Kalem Aşısı :
Yaz
döneminde tutmayan bir yaşındaki çöğürlerle birlikte, 5 yaşındaki
yabani ağaçlara dahi bu aşılar uygulanabilir. Çöğürlerle birlikte, 5
yaşındaki yabani ağaçlara dahi bu aşılar uygulanabilir. En önemli konu,
ilkbahar döneminde yapılacak aşılarda yabanilerin (çöğür) tepesini
aşıdan önce fidanın kalınlığına bağlı olarak, toprak seviyesinden 20-30
cm. yukarıdan kesilmesidir. Bu işlemden sonra özsuyun akıtılması için
7-10 gün beklenmeli ve sonra aşı yapılmalıdır.
BAHÇE TESİSİ
Bahçe
kurulmasında ilk adım dikilecek çeşitlerin belirlenmesidir. Çeşit
belirlemede önemli konulardan birisi, cevizin çiçek yapısı ve buna bağlı
olarak yeterli tozlanmayı sağlayacak özellik göstermesidir. Bahçe
kurulacak yerin yaz ve kış sıcaklıkları önem taşır. Çünkü çeşidin
soğuklama ihtiyacına göre yer seçilmezse bitkinin gelişmesinde,
çiçeklenme ve meyve veriminde düşüşler olur. Cevizlerin çiçek açma
dönemindeki soğuklar çok önemlidir.
Cevizler genellikle gelişme durumu ve uzun ömrü dikkate alınarak 10x10 m, 11x12 m aralıkla dikilmesi önerilmektedir.
Fidan Dikimi
Fidan
dikimi ve dikim aralığı toprak yapısına bağlı olarak değişiklik
gösterir.Dikim aralığı zayıf topraklarda 10X10 m. ; kuvvetli, taban
yerlerde 12-14 m. olarak ayarlanmalıdır.Çukurlar ise en az 80 cm
derinlik, 70 cm genişlik veya 60 cm derinlik, 50 cm genişlik olacak
şekilde açılmalıdır. Çukur açılırken üst toprağın bir tarafa ve alt
toprağın ayrı bir tarafa çıkarılmasına dikkat edilmelidir. Dikim
çukurunun dip kısmına kök gübresi (250 g Triple Süper Fosfat ve 250 g
Potasyum Sülfat) karıştırılarak konulmalıdır. Fidanın aşı noktası toprak
seviyesinin üzerinde kalacak şekilde dikim yapılmalıdır. Fidan dikimi
yapılan yerde hakim rüzgarın estiği yönde fidanların diplerine herek
dikilir ve iple bağlanır.
Dikim zamanı kırılan kökler kesilmeli
ve fidanın aşı bölgesi topraktan yaklaşık 20 cm. yukarıda kalacak
şekilde dikimi yapılmalıdır.Dikilen fidanlarda fidanın şekillenmesi için
tepe vurması yapılır.Dikilen fidanların gövdesini güneş yanığından
korumak için 1:1 oranında plastik beyaz renkli boya : su karışımı ile
fidan gövdeleri boyanmalıdır.Dikimden sonra mutlaka can suyu
verilmelidir.
Yeni tesis edilen bahçelerde aşı ile üretilmiş
fidanlar kullanılmakta ve bu fidanlar daha erken (yaklaşık 4-5
yaşlarında) meyveye yatmaktadır.
Sonbaharda ağaç yapraklarının
dökümünden itibaren ilkbaharda bitkiye su yürüyünceye kadar fidan
dikilebilir. Kışları ılıman ve çok sert olmamak şartıyla, kurak
bölgelerde sonbahar dikimi daha iyi olur.
Ceviz Bahçelerinin Yıllık Bakım İşleri :
Sulama
:Yıllık sulama suyu ihtiyacı yağışlarla birlikte 1200- 1350 mm
civarındadır. Sulama periyodu geç ilkbahardan başlayıp hasat sonuna
kadar devam eder. Geç sonbahar veya kış sulamaları çok kurak yıllarda
veya toplam yağışın çok düşük olduğu yerlerde zorunlu olabilir. Toprakta
gözlenen su sıkıntısı cevizlerde meyve iriliği ve meyve kalitesini
olumsuz yönde etkilemektedir. Tecrübeler ceviz yetiştiriciliğinde yüksek
kaliteli iç ceviz üretiminin temelinde en önemli faktörlerin başında
sulamanın geldiğini göstermektedir.
Gübreleme :
Bahçe tesis edilmeden önce toprak analizleri ile besin maddesi kapsamı
öğrenilmeli ve eksikliği tespit edilen besin maddeleri tamamlanmalıdır.
Çünkü bitki besin maddeleri eksikliği, büyüme ve gelişmenin bir
aşamasında duraklamaya neden olabilir. Yüksek kireç miktarı, bazı
elementlerin alımını engellemektedir. Örneğin kireçli toprakta demir
eksikliği oldukça yaygındır. Ceviz bahçelerinde yapılacak bir gübreleme
programında, mutlaka yaprak ve toprak analizleri yapılmalıdır.
Dikimden önce yalnız fosfor ve potasyumlu gübre uygulanır. Dikimde azotlu gübreleme yapılmaz.
Şayet toprak analizi yapılmamışsa önerilen gübre miktarı aşağıdaki çizelgedeki gibidir.
Gübre Çeşidi
Gübre Miktarı
Verilecek Zaman
Azot
Yok
Dikim Zamanı
Amonyum sülfat veya Amonyum nitrat
100 Gr/ ağaç
(Ağacın her yılı için)
ph göre
Triple süper fosfat
10-50 Kg/dekar
Dikim Öncesi
Potasyum sülfat
10-40 kg/dekar
Dikim Öncesi
Triple süper fosfat
10-30 kg/dekar
Dikim Sonrası
Potasyum sülfat
15-45 kg/dekar
Dikim Sonrası
Budama :
Ceviz fazla oranda budama gerektirmeyen bir meyve türü olup, ilk
fidanlar dikimde istenilen taç sistemini oluşturmak için sağlam 5-12 göz
üzerinden budanırlar.İlk yılın kış budamasında doruk dal 180 cm.’den
kesilir.Ayrıca doruk dalın tepe kısmına yakın boyunlu gözler
koparılır.Seçilen ilk ana dalın altındaki kuvvetli sürgünlerde uç alma
yapılır.İleriki yıllarda verimi artırmak amacıyla taç içerisini
sıklaştıran fazla kalınlaşmamış dallar dipten, taç yüzeyini oluşturan
dallar ise 2-3 yıllık dal seviyelerinden budanarak seyreltme
yapılır.Yaklaşık ağaç başına verim 120-150 kg.’dır.
Hasat ve Sonrası
Cevizde
hasat zamanını belirleyen en belirgin özellik, yeşil kabuğunun
(yaklaşık kabuğun 1/3’ünün) çatlamasıdır. İdeal hasat, dallarda
silkeleme şeklinde yapılanıdır. Kesinlikle sopa, sırık vb.
kullanılmamalıdır. Hasat edilen cevizlerin yeşil kabukları hemen
temizlenir ve havalı bir yerde örtüler üzerine serilerek
kurutulur.Böylece cevizde kalitede bir kayıp olmaz.Tohumluk için ayrılan
cevizler ise güneş almayan, havalı ve gölge bir yerde dikim tarihine
kadar muhafaza edilmeli, kesinlikle fırında kurutulmamalıdır.
Hastalık
Ve Zaralıları: En çok görülen hastalık ve zararlıları Karaleke (Ceviz
yanıklığı), Antraknoz (Mantar hastalığı) ve Ceviz iç kurdudur.
Özar Mühendislik Müşavirlik Ormancılık Emlak Taahhüt Madencilik Fidancılık ve Peyzaj
Ceviz Fidanı hakkında kapsamlı bilgi almak ve Ceviz Fidanı temin etmek (Satın Almak) için bizi arayabilirsiniz...
Özar Mühendislik Müşavirlik Ormancılık Emlak Taahhüt Madencilik Fidancılık ve Peyzaj
Arif Arslan
Orman Mühendisi
Tel: 0506 659 76 96
Adres: Fakıuşağı Mahallesi Prof.Dr. Alper Akıncıoğlu Caddesi Yurtkur Arkası No: 1 Merkez/Osmaniye
12 Eylül 2013 Perşembe
Ceviz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır
13:30
anahtar teslimi bahçe kurma, aşılı ceviz, bilecik cevizi, ceviz, ceviz çeşitleri, ceviz dikimi, ceviz fidanı, ceviz fidanı temini, maraş 18, osmaniye ceviz fidancısı, şebin cevizi, yalova cevizi
Yorum
0 yorum:
Yorum Gönder