ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ NASIL YAPILIR
Zeytin
ağacı dünyanın en eski meyve ağacı olarak bilinmektedir.. Anavatanı
Anadolu’dur. Ülkemizde yaklaşık 90 milyon zeytin ağacı bulunmaktadır.
Zeytin varlığımızın %75 i çorak ve engebeli kır arazilerdedir. Ticari
anlamda yetiştiricilik Ege, Marmara ve Akdeniz bölgesinde yapılmaktadır.
Ağaç başına verim 9 kg civarındadır.
Ürettiğimiz zeytinlerin %90 ı siyah zeytin olmakla birlikte, yeşil zeytin üretimi son yıllarda artmaktadır.
Zeytin üretimimizin %75 i yağlık, %25 i sofralıktır.
EKOLOJİK İSTEKLERİ :
TOPRAK:
Zeytin, çok seçici olmamakla birlikte kalkerli-kumlu, besin
maddelerince zengin, PH’sı 6-8 seviyesinde olan topraklardan
hoşlanmaktadır. Taban suyu 1m.’den yakın olmamalıdır. Bu seviyeye yakın
topraklarla mutlaka drenaj uygulanmalıdır.
İKLİM:
Zeytin,
40 ºC ile -7 ºC arasındaki sıcaklıklarla dayanabilse de iyi bir büyüme
ve meyve oluşumu için sıcaklığın 15-25 ºC’lerde olması istenir.
Zeytin’in soğuklama ihtiyacı 600 ila 1000 saat arasında
değişmektedir. Ayrıca zeytinin iyi bir gelişme gösterip, normal göz
gelişimi için yeterli bir sıcaklık toplamına ihtiyacı vardır.
Zeytinin yıllık yağış isteği 650-800 mm’ dir. Yaz aylarından,
mevsim yağışlarına kadar yapılan sulamalar zeytin irileşmesini ve yağ
oluşumunun artmasını sağlamaktadır. Ayrıca bu oluşmalar ertesi yıl meyve
verecek sürgünlerin gelişimini ve meyve gözlerinin oluşumunu
hızlandırmaktadır.
Nemli havalarda, ağaç
yapraklarından gerçekleşen terleme azalır.Bu sayede sıcağın, bitkiye
etkisi de azalmış olur. Ancak aşırı nem bazı hastalıklara uygun ortamı
hazırlamaktadır. Çiçek zamanı yüksek nem ise döllenmeyi kısıtlamaktadır.
Mayıs
ayı ve haziran başında esen rüzgarlar döllenmeye yardımcı olurken, kış
sonlarında esen rüzgarlar toprak neminin azalmasına yol açar.
Zeytin
ağacı ışığı çok sevdiğinden özellikle geçit bölgelerde güney yönleri
tercih edilmelidir. Sisli dağ etekleri ve vadiler zeytin için uygun
değildir.
800 m’ den yüksek yerlerde zeytin yetiştirilmemektedir.
ZEYTİNLİK TESİSİ :
Uygun
arazi belirlendikten sonra toprak derince işlenmeli (90-100 cm) ve
drenajı sağlanmalıdır. Gerektiğinde yüzey tesviyesi de yapılmalıdır.
Tesis kurulacak arazi meyilli ise toprak erozyonunu önleme
ve yağışlardan yeterince yararlanabilmesi amacıyla teraslama
yapılmaktadır. Meyil derecesine göre:
Sırt teras (%0-5); kanal teras (%5-15); seki (sofra-cep) , (%15<) teras yapılabilir.
Zeytinlik
tesisi için toprak hazırlığı tamamlanınca amaca uygun çeşitler; siyah
ve yeşil sofralık toprak ve iklim şartlarına bağlı olarak seçilmelidir.
Çeşit seçimi yapılırken uygun dölleyiciler de birlikte
düşünülmelidir. Çünkü kendine verimli çeşitler yanında tabancı
tozlanmaya gereksinim duyan çeşitlerde bulunmaktadır.
Önemli çeşitlerden bazıları:
1- Gemlik Zeytini
2- Yağlık
3- Ayvalık Zeytini
4- Memecik
5- Domat
6- Memelik7- Bardacık
8- Uslu
9- Edremit Zeytini
10- Sarı Ulak Zeytini
11- Çakır
12- Manzanilla
Zeytinlik
tesisinde, güvenilir kaynaklardan sağlanan, ismine doğru, sağlıklı,
düzgün şekilde bir veya iki yaşlı fidanlar kullanılmadır. Dikim
aralıkları çeşit, iklim, toprak gibi faktörler dikkate alınarak 5x5 m
ile 10x10 m arasında değişebilmekte ve fidanlar Aralık ayı başından Mart
sonuna kadar dikilebilmektedir.
Zeytinlik tesisinde
şartlara uygun olabilecek kare, dikdörtgen, üçgen veya kontr (eğimli
arazilerde) dikim şekillerinden biri tercih edilebilir. Dikim çukurları
80x80 cm boyutlarında açılmalı, üstten çıkan toprak ile alttan çıkan
toprak ayrı ayrı konulmalıdır. Üst toprak ile 20-25 kg kadar iyi yanmış
çiftlik gübresi, saf madde olarakta 300gr fosfor ve 750 gr potas
karıştırılmalıdır. Daha önceden sulanarak kökleri dağılmadan tüplerinden
çıkartılan fidanlar dikim tahtası yardımı ile hazırlanan çukurlara
yerleştirilir. Alttan çıkan toprakla çukur doldurulup, çevresi
bastırılır. Aşılı fidanlarda aşı noktası 5-10 cm toprak yüzeyinin
üzerinde olmalıdır. Dikimi tamamlanan fidanların etrafına yalak açılarak
can suyu verilmelidir. Gerekirse hakim rüzgar yönünde olacak şekilde
fidanın yanına herek dikilebilir.
BAZI ZEYTİN ÇEŞİTLERİ:
BÜYÜK TOPAK ULAK:
Topak aşı olarak da adlandırılır. Adana’nın Tarsus, Seyhan,
Hatay’ın İskenderun, İçel’in Anamur, Erdemli, Isparta’nın Sütçüler
ilçelerinde yetiştirilmektedir.
Meyveleri iri.çekirdekleri meyve büyüklüğüne göre küçük olup % 20.2 oranında yağ içerir.
Meyve eti yumuşak olduğundan hasat ve taşıma sırasında dikkat edilmelidir.
Etli ve lezzetli olan bu çeşit genellikle yeşil sofralık olarak “ Çizme Zeytin” tipinde işlenerek değerlendirilir.
SARI ULAK:
Meyveleri orta irilikte,çekirdekleri çok iri olup % 18.8 yağ içerir.
Sıcaklığın
kritik seviyeye düşmesi durumunda sürgün ,ince dal ve dalcıklarda
çatlamalar ve meyvelerde soğuktan dolayı hurmalaşma görülür.
Kendi ekolojisinde aile ihtiyacını karşılamak için yeşil ve siyah sofralık olarak değerlendirilir.
SAURANİ:
Meyve ve çekirdekleri küçük olup % 29.2 oranında yağ içerir.
Sıcaklığın kritik seviyeye düşmesi durumunda sürgün uçları kurur, ince
dal ve dalcıklarda kabuk çatlamaları şeklinde zararlanmalara rastlanır.
Yağ içeriği yüksek olduğundan genellikle yağlık olarak değerlendirilir.
Ayrıca aile ihtiyaçlarını karşılamak için yeşil ve siyah sofralık olarak ta kullanılır.
AYVALIK:
Farklı yörelerde Edremit yağlık,Midilli,Şakran adların da kullanılır.
Meyveleri ve çekirdekleri orta büyüklükte olup, % 24.7 oranında yağ içerir ve yağlık olarak değerlendirilir.
Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik,
kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır.
Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde “Pembe Çizme Zeytin” tipinde değerlendirilir,
Siyah olum döneminde hasat edilerek siyah sofralık olarak “Sele” tipinde değerlendirilir.
GEMLİK:
Bu çeşit için Trilye,Kıvırcık,Kaplık,Kara gibi isimlerde kullanılır.
Ülkemizde
kamu kurumları ve özel sektör tarafından üretilen zeytin fidanlarının %
80’ne yakını Gemlik zeytin çeşidi fidanlarıdır. Bundan dolayı
zeytinciliğin yapıldığı bütün bölgelerde bu çeşide rastlanır.
Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içerir.
Siyah sofralık olarak değerlendirilir.
Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık kolarak değerlendirilir.
YILLIK BAKIM İŞLERİ:
TOPRAK İŞLEME:
Toprak
işleme zamanında ve uygun şekilde yapılırsa toprağın havalanması, yağış
sularının muhafazası ve biyolojik faaliyetlerin artması sağlanmış olur.
Zeytinliklerde yılda 2-3 kez toprak işlemesi yeterli olmaktadır. İlk
toprak işlemesi hasattan sonra toprak tavında iken pullukla 15 cm
derinliğinde; ikincisi ilkbaharda 10-12 cm yi geçmeyecek şekilde pulluk
veya tırmıkla, üçüncü işleme ise dökülen zeytinlerin kaybını önlemek
amacı ile toprağın düzeltilmesi ve otların temizliği için yapılmaktadır.
GÜBRELEME:
Unutulmalıdır
ki; gübrenin azı da, fazlası da mahsulün verim ve kalitesine, ayrıca
bitkiye ve ekonomiye zarar verir. Toprak ve yaprak analizleri sonucu
yapılan gübrelemenin en doğru gübreleme olacağı bilinmelidir.
Verime yatmış olan zeytinliklerde çiçeklenme ve meyve bağlama
döneminde azota ihtiyaç artar. Bunun için sulanan koşullarda azotlu
gübrenin ilk dozu çiçeklenmeden 3-4 hafta önce, ikinci dozu meyve
tutumunda (Mayıs) ve son dozu ve çekirdek sertleşme döneminde (Temmuz,
Ağustos) verilmelidir. Eğer sulama imkanı yok ise tek seferde Şubat sonu
Mart başında azotlu gübre uygulanmalıdır.
Azotlu gübreler gövdeden 50-70 cm uzağa, taç izdüşümüne serpilerek çapa vb. aletlerle gömülür.
Fosforlu ve potaslı gübreler izdüşümünde 15-30cm. derinlikte açılan hendeklere sonbaharda gömülür.
SULAMA:
Zeytine yılık su ihtiyacı 650-700 mm dir. Daha az yağış alan yerlerde sulamaya ihtiyaç vardır.
Ağacın en çok suya ihtiyaç duyduğu yaz ayları ve Eylül
ayında yapılacak 4-5 sulamanın ürün miktarını arttırdığı bilinmektedir.
BUDAMA :
Budama zamanını çok iyi belirlemek gerekmektedir. Yağış az
olan bölgelerde mümkün olduğunca geç budama yapmada fayda vardır. Dal
kanseri bulunan bölgelerde yazın budama yapılmalıdır.
ŞEKİL BUDAMASI:
Zeytinlerde genellikle en uygun şekil ‘serbest goble’ sistemidir.
Fidan dikiminden itibaren ilk iki yıl zeytinde budama işlemi
yapılamaz. Ancak dikimden sonra boyu 1 m.’yi aşan fidanların tepesi 90
cm’ den vurulur.
İki yıl sonunda 40-90cm.
yükseklikten, tek gövde üzerinde değişik noktalardan çıkan 3 ana dal
bırakılır.Öteki dalların ya uçları alınır ya da gelişmelerini
yavaşlatmak için aşağıya doğru eğilerek bağlanır.Ayrıca dip sürgünleri
ve obur dallar çıkartılır.
Fidana şekil verilmek için acele edilmemeli, şekil 3-4 budamada elde edilmelidir.
ÜRÜN BUDAMASI:
Verime
yatmış ağaçlarda ağacın şeklini korumak, periyodisiteyi azaltmak,
gereksiz ve zararlanmış dalları uzaklaştırmak amacı ile hafif bir ürün
budaması yapılmalıdır. Kural olarak ürün yılının başlarında (Mart –
Nisan) yapılmaktadır.
GENÇLEŞTİRME BUDAMASI:
Yaşlılık
nedeni ile mantarlaşmış ve gövdeden çok uzaklaşmış ana dallarla
birlikte hastalık, zararlı ve şiddetli donlardan etkilenmiş dalların
kesilerek yenilerin oluşturulması amacı ile uygulanmaktadır. Budamadan
sonra gövde ve ana dalların güneşten zarar görmemesi için kireçleme
yapılmalı ve kesim yerlerine %5 lik bordo bulmacı sürülmelidir.
HASAT:
Hasat
zeytin üretiminin en ağır işlemi olup, zeytin kalitesine etki eden çok
önemli faktörlerden birisidir. Verim zamanını çok iyi tespit etmek
gerekir. Siyah salamuralığa işlenecek zeytinlerde hasat, renk, kabuktan
ete kadar olan kısmın siyah olduğu dönemde yapılır. Yağlık zeytinlerin
hasadı ise ağaçta yeşil meyve kalmadığında yapılır.
Zeytin toplama zamanı bölge ve iklim durumuna göre farklılık
göstermektedir. Hasada ağaç diplerine dökülen zeytinlerin toplanması ile
başlanır ve yüksek asitli yağ verdiklerinden ayrı toplanıp, işletmeye
gönderilir. İkinci olarak yeşil sofralık zeytin toplanır.
Zeytinler genel olarak:
1 Yerden toplama (yağlık zeytinlerde uygulanabilir, tavsiye edilmez)
2 Sırıkla çırpma (çok yaygın kullanılan ancak istenmeyen bir yöntemdir)
3 El ile sıyırma (uygun değil)
4 El ile toplama (özellikle sofralık zeytinlerde uygulanması gereken pahalı ve özel işçilik gerektiren bir yöntemdir)
5
Mekanik hasat ( hasat süresini kısaltıp, işçilik masraflarını
azaltmak için çok gerekli bir yöntem, büyümeyi düzenleyici maddelerle
birlikte uygulanabilir.)
PAZARA SUNULMASI:
Zeytin
yetiştiriciliğinden elde edilen başlıca iki ürün zeytinyağı ve sofralık
zeytinlerdir. Zeytin ve zeytinyağı üretiminin yan ürünlerinden olan
prina, odun, yaprak, zeytin çekirdeği vb. önemi gözardı edilmemelidir.
Ülkemiz zeytin üretimine %85 – 88 yağ sanayisinde kullanılırken zeytin,
gerek sofralık siyah ve yeşil salamura dane olarak gerekse zeytinyağı
olarak iç tüketimde ve dış satımda pazarlama imkanı yükselk çok değerli
bir ürünümüzdür.
Bu nedenle yetiştiricilik ve teknolojik sorunlara çözüm getirerek zeytinciliği geliştirme çabasında olmalıyız.
ÖNEMLİ ZEYTİN HASTALIK ve ZARARLILARI:
Zeytin dal kanseri, zeytin solgunluğu,halkalı leke hastalığı,
armillaria kök çürüklüğü e antroknoz önemli zeytin hastlıklarıdır.
Bazı önemli zeytin zararlıları ise zeytin sineği, zeytin güvesi,
zeytin kara koşnili, zeytin kabuklu biti ve zeytin pamuklu bitidir.
Zeytin hakkında kapsamlı bilgi almak ve Zeytin Fidanı temin etmek (Satın Almak) için bizi arayabilirsiniz...
Özar Mühendislik Müşavirlik Ormancılık Emlak Taahhüt Madencilik Fidancılık ve Peyzaj
Arif Arslan
Orman MühendisiTel: 0506 659 76 96
Adres: Fakıuşağı Mahallesi Prof.Dr. Alper Akıncıoğlu Caddesi Yurtkur Arkası No: 1 Merkez/Osmaniye
12 Eylül 2013 Perşembe
Zeytin Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır
13:03
osmaniye fidancıları, osmaniye fidancısı, osmaniye zeytin fidancısı, zeytin, zeytin fidanı, zeytin fidanı osmaniye, zeytin nasıl yetiştirilir, zeytin yetiştiriciliği
Yorum
0 yorum:
Yorum Gönder