PEPİNO NEDİR?
Anavatanı
GüneyAmerika ülkelerinden Peru olduğu bilinen pepino,Dünya'nın değişik
bölgelerinde üretimi yapılan pepino çeşitleri
Schmiat,Kavvi,Suma,Asca,Gald,Golden,Litestipe,Miski ve
Comeraya'dır.Ülkemizde üretimi yapılan pepino çeşidi ise Miski
çeşitidir.Pepino kavun,muz,ananas aromalı olup tat olarak bu üç meyvenin
yansımasını veren bir tatdır.Meyve eti sulu ve kabuklu olup meyveleri
partenokarpik oluştuğundan meyve içerisinde belirgin biçimde tohum
bulunmamaktadır ve meyvesi tümüyle yenilebilmektedir.Pepino doğal
ortamda çok yıllık üretim sonuna sahip olduğu halde,ekonomik anlamda tek
yıllık üretim tercih edilmektedir.Meyve ağırlığı anavatanı olan Peru'da
250-400 gram'a kadar çıkabiliyor.Ama bizim yaptıgımız denemeler sonucu
bu bitki bizim ülkemizde özellikle karadeniz bölgesinde 130 grama kadar
çıkmaktadır.İdeal olan ve tercih edilen ise 150-600 gram arasındaki
meyvelerdir.
Panama,Perü,Kolambiya ve Şili'de doğal ortamda
yetişir.Bugün dünyanın birçok ülkesinde pepino
yetiştirilmektedir.Yenizellanda dış pazarlarda ürünü tanıtarak
pazarlanmasına öncülük etmektedir.Hatta dünya piyasasında söz sahibidir
de diyebiliriz.Pepino'nun Akdeniz ülkelerinde de yetiştirilmesine
başlanmıştır.Karadeniz Bölgemizin tüm kıyı şeridinde pepino
yetiştirilebilmektedir.Bölgenin sıcaklık değerleri ve nem oranı bitki
için son derece elverişlidir.Bitki suptropikal olduğu için aşırı sıcağı
sevmediğinden dolayı Akdeniz Bölgemizde serada,Karedeniz Bölgemizde ise
açık alanda daha verimli olmaktadır.Sıcaklık 15-25 C ve %60-80 oransal
neme sahip alanlarda en kaliteli meyve elde edilir.Ancak sıcak-kurak ve
soğuk hava koşullarına oldukça duyarlıdır.Suyu çok sever yaz
aylarlarında haftada en az 2-3 kez sulanması gerekir.
Yaptığımız
incelemelere göre bitki yağmurlama sulama yapıldığında meyvelerin
üzerinde kalan su zerrecikleri güneşte meyveye zarar veriyor.Onun için
en ideal sulama damla sulama olmaktadır.
Pepino üretimi yapan bir üreticimiz.
PEPİNO'NUN YETİŞTİRİCİLİĞİ
Çok
yıllık çalı formunda büyüyen pepino bitkisi tohumdan üretim şansı çok
az olan bir bitkidir. Kolay köklenme şansına sahip olması nedeniyle
üretimi genellikle çelik ile yapılmaktadır. Ticari anlamda pepino
çelikle çoğaltılır. Elde edilen çelikler torf veya bahçe toprağında
hazırlanan çoğaltma ortamında yarıya kadar toprağa sokulurlar. Suyu çok
sevdiğinden dolayı sık sık sulama yapılır. Köklendirme ortamı 15°C nin
altında olmamalıdır. İdeal ortam 18-23°C sıcaklık ve %80-90 nem içeren
ortamlarda daha iyi köklendiği tespit edilmiştir. Karadeniz bölgesinde
hava koşullarını da dikkate alarak nisan ayı itibarı ile açık alanda
dikilmeye başlanabilir. Bu durumda en verimli ve en kaliteli ürün elde
edilebilir. Bizim yaptığımız araştrma ve denemelerimize göre Pepino
bitkisi ticari anlamda yapıldığında işçiliği en aza indirmek ve verimi
yüksek rekolteye çıkarabilmek için dikimden önce yerin hazırlanması ve
sıra üzeri tel çekilmeli ideal olan sıra arası 90-100 cm fide arası 45
cm dir. Fideyi sırığa bağladığınızda budaması ve bakımı çok zor ve zaman
alıcı olmaktadır. Biz ülkemizde ilk ve tek olarak açık alanda 5000 kök
diktik. Yaptığımız çalışmalar bunun sırıkta çok zor olduğunu ve aynı
zamanda zaman israfı iş gücünden kayıp bu da budama yetiştirilemeyince
meyve kaybı demek oluyor. Fideyi kökte üç adet bırakıp iple beraber tele
kaldırdığımızda sadece bitkinin gövdesini iple sarıp tele bağlıyoruz
meyveyi tekrar bağlamaya gerek kalmıyor.Sırıkta olunca bir kişi günde en
fazla 50 fide temizleyebilirken ipte olduğu zaman en az 700-800 fide
temizleme yapabilir. Bu da bir kişinin söylediğimiz şartlarda dikim
yapınca 1500-2000 fideyi tek başına yapabilir. 1000 m² alana ticari
anlamda 2200 fide dikilmektedir. Bunun getirisi ise tam anlamıyla budama
yapılır, sulama zamanında ve yeterli derecede olur ise normal şartlarda
en asgarisi her bir fide 5 kg meyve verir. Bu da dönümünde en az 11 ton
gibi bir rakam olur. Bitki aşırı ilaç ve gübre istememektedir. Eğer
mümkünse ilk dikimde fide diplerine yanmış hayvan gübresi konulursa çok
daha verimli olur. Zararlılardan bitkinin yaprağında bazen patates
böceği görülebilir, yapraklarda bazen de yaprak biti olabilir bunlar
için kullanılan diğer sebzelerdeki ilaçların aynını tatbik edebiliriz.
Bitki salkım halinde çiçek açar 1-20 arası olduğu gibi genelde12 çiçek
açar bunun bir kısmını atar bir kısmını ise meyve bağlar. Salkımda
meyveler fındık ile ceviz büyüklüğüne ulaşınca üçten fazlasını kesersek
daha verimli ve kaliteli meyve elde ederiz. Budama önce alt yapraklarla
yan koltuklar alınır. Birinci çiçekten sonra sadece koltuklar alınır
yapraklar ise bırakılır. Aşırı güneş olduğu zaman çiçek dökme olabilir.
Ama çok kısa zamanda iyi budanıp güneşten gereği kadar faydalanırsa çok
verimli olur ve istenilen sonuç alınabilir. Güneşten gereği kadar ışık
alan meyvenin üzerinde mor çizgiler oluşur. Mor çizgiler ve morluk ne
kadar oluşursa meyve de o denli tatlı olur. Mor çizgiler olmadan
kopartıldığında, normal ortamda bekletilirse mor çizgiler belirir ve
meyve tatlanır. Bu özelliği sayesinde de uzun zaman çürümez. Meyve
zedelemeden hasat edilir ve doğal ortamda iyi muhafaza edilirse 2-3 ay
çürümeden muhafaza edilebilmektedir. Serin ve gölgeli ve hatta budaması
tam yapılmamış yerlerdeki meyveler sarı renkte ve çizgisiz aynı zamanda
tatsız olur. Meyve mor çizgili ve sarı renkte oldumu hasatı
geciktirilmemelidir. Hasatın geciktirilmesi meyvede şeker oranını
artırdığı gibi meyve üzerinde koyu kahverengi lekeler oluşmasına ve
böylece meyve kalitesinin bozulmasına neden olmaktadır. Bu kahverengi
benekler üzerinde daha sonra Alternaria sp. Etmenleri oluşmakta ve ürün
pazar değerini yitirmektedir.
Hasat Zamanı
Fideyi
diktikten iki ay sonra meyve hasatına başlanmaktadır.Meyvenin %92.si su
olduğunda çok hassas davranmak gerekir.Meyve kopartılmadan bahçıvan
makası ile kesilerek alınmalı,taşıma ve kovalamada meyvelerin
birbirlerine zarar vermeleri engellenmeli ambalajlama itina ile
yapılmalıdır.Dikimden iki ay sonra başlayan hasat ısının 5 C 'nin altına
düşene kadar meyve hasatı devam eder.Buda meyve bir defa değil ilk
hasattan sonra peyder pey devam eder.Hasat edilen meyveler dayanıklılık
bakımından ilk hasat meyveleri 15-20 gün dayanır.Sonra bu süre hasat
mevsimi uzadıkça uzar.Son hasatlar normal ortamda 3-4 ay dayanır buda
meyvenin dayanıklılığını ve ticari yönünü cazip hale getiriyor.Diğer
meyvelere kıyasla daha fazla dayandığı için ekstra bir masrafa gerek
kalmadan üretici malını masrafsız olarak pazarlayabilir.
Fideler
topraktaki kök araları 45 cm olarak ayarlanır.Yerden 160 cm yüksekte
olan fiber tok ise 15 cm ara ile bir kökten üç dal bırakılır biri dik
olarak yukarı,diğer ikisi ise 15 cm aralıkta yanlara bağlanır.Böylece
hem bakım,budaması çok kolay olur.Hemde havasilkilasyon güzelce
sağlanmış olur.
PEPİNO 'NUN FAYDALARI
100 gr. Pepino'da
92 gr su
5,7 gr şeker
%5,6 suda çözünebilen kuru madde
%0,1-0,4 Protein
%0,1 yağ
111 mgr. Potasyum
112 mgr. C Vitamini
13 mgr. Kalsiyum
13 mgr. Fosfor
2,6 mgr. Sodyum
3,1 mgr. Magnezyum
1,2 mgr. Klor
1 mgr. Demir
Pepino'nun iyi geldiği hastalık türleri:
Yapılan
araştırmalar pepino'nun çizgilenip sararmamış olanları,yani tam
olgunlaşmamış olanları şeker hastalığına çok iyi gelmektedir.Onun için
şeker hastalarının tam olgunlaşmamış olanlarını tüketmeleleri tavsiye
edilir.
Hastalıklar olarak:
Eklem romatizmasına iyi gelir.
Çocuklarda kemik gelişimine yardımcı olur.
Hemofili hastalığına iyi gelir.
Kolestole iyi gelir.
Kansızlık hastalığına iyi gelir.
İdrar yolları enfeksiyonuna iyi gelir.
Solunum yolları enfeksiyonuna iyi gelir.
Bol miktarda A.B ve C. Vitamini içerir.
Kalp krizine karşı koruyucu etkisi vardır.
Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur.
Kanser hücrelerini yok etme özelliğine sahiptir.
Dalak yetmezliğine iyi gelir.
Bağırsak kanserine iyi gelir.
Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.Yemeklerden sonra tüketildiğinde soda etkisi yapar ve hazmı kolaylaştırır.
Kilo problemi olan kişilerin rahatlıkla tüketebileceği bir diet meyvesidir.
PEPİNO'NUN TÜKETİMİ
Meyve olarak
Reçel olarak
Marmelat olarak
Meyve Suyu olarak
Pepino Suyu ( Acılı-Acısız)
Cacık
Salatalarda
Yaş pastalarda
Pepino tatlısı
İlaç sanayinde
Kozmetik sanayinde
PEPİNO'NUN ÇOĞALTILMASI
Çok
yıllık çalı formunda büyüyen pepino bitkisi literatürdeki bilgilere
göre 15-25 °C lerde %70-80 nem oranı olan bilgilerde
yetiştirilebilmektedir.Ticari amaçla tek yıllık olarak seçme anaçlık
bitkilerden alınan ve kiklendirilen çeliklerden fide
yetiştirilir.Çelikler 7-10 cm boyunda kesilir.Bu kesme işlemi Şubat -
Mart ayında yapılır.Torf veya temiz bahçe toprağı karışımı ile fidelikte
köklendirilen çelikler Nisan ayına doğru 10-15 cm boyunda fide
olur.Uygun hava şartları gelince hazırlanmış olan yerlere fideler
dikilir.
Özar Mühendislik Müşavirlik Ormancılık Emlak Taahhüt Madencilik Fidancılık ve Peyzaj
Pepino Fidanı hakkında kapsamlı bilgi almak ve Pepino Fidanı temin etmek (Satın Almak) için bizi arayabilirsiniz...
Özar Mühendislik Müşavirlik Ormancılık Emlak Taahhüt Madencilik Fidancılık ve Peyzaj
Arif Arslan
Orman Mühendisi
Tel: 0506 659 76 96
Adres: Fakıuşağı Mahallesi Prof.Dr. Alper Akıncıoğlu Caddesi Yurtkur Arkası No: 1 Merkez/Osmaniye
14 Eylül 2013 Cumartesi
Pepino (Papino) Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır
05:25
osmaniye pepino fidancısı, papino, pepino, pepino fidanı, pepino fiyatları, türkiye pepino fidancısı
Yorum
0 yorum:
Yorum Gönder