KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
İlk
kültüre alındığı yer Anadolu olarak bilinmektedir.Yaklaşık olarak 1500
civarında kiraz çeşidi bulunmaktadır ve ıslah çalışmaları ile günden
güne çeşit sayısı artmaktadır. Kiraz memleketimizin her yöresinde
yetiştirilebilmektdir.Kirazda Ülkemiz koşullarında ağaç başına alınan
verim 25 kg civarındadır. Üretimimizin %10 gibi düşük bir miktarı ihraç
edilebilmektedir. ülkemiz kiraz tarımına uygun olmakla birlikte ancak
uygun arazi seçimi, araziye uygun anaç seçimi çeşit seçimi,ilk yıllarda
şekil verme terbiye budama, sulama, gübreleme, toprak işleme
tozlayıcıların dikimde mutlak planlanması,yabancı ot kontrolü, hastalık
zararlılarla mücadelenin uygun olarak yapılması halinde ihraç vasıflı
kiraz üretimimizin artması mümkündür.
BAHÇE TESİSİ
İleriki
yıllarda karşılaşılabilecek birçok problem bahçe tesis ederken bazı
hususlara dikkat edilirse önlenebilir. Bu dikkat edilmesi gereken
hususlar şunlardır:
* Şiddetli rüzgarlara (özelliklede kuzey ruzgarları)açık yerler olmamalıdır.
* Eğimli ve yamaç yerler seçilmemelidir.
* Tesis öncesi toprak numunesi alınıp tahlil yaptırılmalıdır.
*Kiraz soğuklama ihtiyacı yüksek bir meyve olduğu için yüksek yerlere tesis edilmelidir.
* Don tabanı oluşturan yerlere kurulmalıdır.
*Taban suyu yüksek yerlere kurulmamalıdır.
Kışın
-20 C’nin altına düşmeyen bölgeler seçilmelidir. önceki bol yağışlar o
yılın ürün kalitesine, hasattan sonraki yağışlarda gelecek yılın ürün
kalitesini etkilemektedir. Kiraz, soğuklama ihtiyacı yüksek bir
meyvedir.
Anaç Seçimi :
Kuş
Kirazı (Prunus avim ) : Ülkemizde yaygın olarak kullanılan bir anaçtır.
Dikine ve kuvvetli büyür, büyük taç yapar. Uygun şartlarda uzun
ömürlüdürler. Geçirgen derin, organik maddece zengin topraklarda verimli
tınlı,daha iyi yetişir. Kirece mukavemeti azdır. Göz aşısı ile uyuşması
iyidir. Toprak ve arazi yapısı uygun olursa 6*6, 6*5 m. aralıklarla
dikilip
ilk yıllardan itibaren şekil verilmeli ve budama yapılmalıdır. Terbiye
ve budamaya fazla dikkat edilemeyecekse biraz daha geniş dikilebilir.
İdris ( Prunus mahalep ) : Daha az su verilebilen arazilerdeki kiraz bahçesi tesisinde uygun bir anaçtır. Daha çok
vişneye anaç olarak kullanılır.
*Taç küçüktür. Kuş kirazının %75-80’i kadar.
*Kökler daha derine gider.
*Süzek ve kumlu toprakları sever. Kuş kirazına göre kirece daha dayanıklıdır.
* Aşı uyuşmazlığı gösterebilir.
* Yüksek (60-65 cm.) den aşılandığında bodurlaştırıcı etki artar, fakat pratik olmadığından pek uygulanmamaktadır.
Genellikle Prunus mahalep ile kurulan kiraz bahçeleri için 4x5, 5x5 m. dikim mesafeleri uygundur. Vişne bahçeleri
için ise 4x4, 4x5 m. gibi aralıklar önerilebilir.
Kiraz yetiştiricilinde problemlerin önemli bir bölümü ,henüz bahçe kurulurken yapılan hatalardan
kaynaklanmaktadır.
Bu hatalar:Tek çeşitle bahçe kurulması, ilk yıllarda ağaçların terbiye
edilmemesi , derin dikim gövde yaralanmalarının önemsenmemesi şeklinde
sayılabilip bunlar, ileriki yıllarda ağacın verim ve sağlığını
etkilemektedir. Tek çeşitle bahçe kurulması yetersiz döllenmeye veya hiç
döllenmemeye sebep olmaktadır. Ben düşmeden hasada kadar olan sürede
yağmur çatlaması zararına karşı tek çeşitle bahçekurulmaması
gerekmektedir. Her kiraz bahçesinde en az 4-5 çeşitbulunmalıdır.
Çeşitlerin seçiminde ise birbirlerini dölleyebilir nitelikte olmasına
dikkat edilmelidir.
ÇEŞİT SEÇİMİ
İyi bir verim için birbirini iyi dölleyebilir çeşitlerin bulunması, ekolojik faktörlerden kaynaklanan riskin azaltılması,
1,5 aylık bir süre boyunca pazara kiraz sunulabilmesi, hasatta işçilik v.b. gibi yönlerden dolayı sıkışmamak için iyi
bir çeşit planlaması gereklidir.
Türkiye’nin ihracat şansı en fazla olan ve en popüler çeşit 0900 Ziraattir. Fakat yinede 0900 Ziraatın dölleyi
cilerinin kiraz tarımında planlanması zorunludur.Dölleyicileri genellikle Bigerreau Gauçher,Nnoble Starks Gold, Lambert
Vista ,Merton Late,Jübile’dir. 0900 Ziraat değişik bölge isimleriyle ülkemizde yaygındır.Uluborlu Napolyonu,Dereçine
Napolyonu,Akşehir
Napolyonu,Malatya Dalbastı,Allahdiyen,Salihli ve M.Kemal Paşa Napolyonu
gibi değişik adlarla anılmaktadır.Fakat yapılan çalışmada tüm napolyon
diye adlandırılan bu kirazlarımızın aynı olmadığı yalnız sinonim
olduğu anlaşılmıştır.
Dölleyici
:Kiraz bahçelerinde temel sorunlardan birisi, döllenme problemi ve
bunun bir sonucu olarak verim azlığı ve verim düzensizliğidir.Verim
azlığı ve verim düzensizliğinin başka sebepleri de olmakla birlikte en
önemlisi doğru dölleyici planlamamasıdır.
YER SEÇİMİ
Kiraz Fidanı; kulanılan anaç ne olursa olsun taban arazileri sevmez. Taban suyu olan bölgelerde kiraz tarımı yapılamaz.
Geçirgen ve organik maddece zengin olan toprakları sever. Don çukurlarından zarar görür. Yüksek yerlerde, güney bölgelerde
erken donlardan çiçekler zarar görür. Kışı -20 C’nin üstünde olan bölgelerde dallarda ve köklerde don zararı olabilir.
TOPRAK HAZIRLIĞI
Kiraz
dikiminden önce arazi tesviye edilmeli,Ağustos-Eylül ayında 90 cm.
aralıkla dip kazanla baklava dilimi şeklinde sürdürülmelidir. Kısmi
taban suyu veya su birikme gibi problem sözkonusu olursa 40-50 m.
aralıkla hendekler oluşturulmalıdır.
Anaç Seçimi :
sulama imkanı bulunan ve kireç oranı düşük topraklarda kuş kirazı anacı
kullanmalıdır. Kireç bir miktar bulunuyorsa ve sulama imkanı az ise
kökü derine daha fazla inen idris anacı kullanmalıdır.
Dikilecek
fidanlarda gövde sağlam olmalı yara olmamasına dikkat edilmelidir.Kök
bölgesi saçak durumu iyi olmalıdır. ; İleride fidnla gelebilecek
hastalıkların sorun teşkil etmemesi ve çeşit ve anaç karmaşasıyla
karşılaşılmaması için
Fidanlar ismine doğru ve sertifikalı yerlerden
temin edilmelidir. Dikim aralığı:Arazi yapısına uygun anaçların seçimine
müteakip; P.Avium(Kuş kirazı) 6x6 m.,6x5m. aralıklarda, P.Mahalep
(İdris) anacı için ise 6x5m.,5x5m. ve
4x5m. gibi aralıklarla dikilmelidir.
Fidan Dikimi : Fidanların
erken temin edilip sonbaharda dikimi daha iyi sonuç verir. Fidan
dikiminde fidan çukurlarına bir kürek yanmış ahır gübresi ve/veya her
fidan çukuru için 100 gr. Triple Süperfosfat ile 100gr. Amonyum Sülfat
da dikim toprağına kaıştırılma lıdır. Sonbahar dikimlerinde don
tehlikesi oluşacak olursa malç uygulaması ile korunur. Dikim öncesi
yaralı kök kısımları ve uzun yan kökler kesilmeli ve köklere fungusit
uygu laması yapılmalıdır. Bu işlem kök tuvaleti diye tanımlanır. Aşı
noktaları toprak seviyesi üzerinde olmalıdır.Dikimde herek
kullanılmalıdır.
Tepe Kesimi :
Tepe kesimi ,Gözler iyice kabardığında yapılırsa yeni oluşacak ilk kat
dallarımız daha geniş açılı oluşur. Tepeler aşı gözü takılan tarafın
karşı yönünde bulunan uygun bir gözden 70 cm. civarında kesilmelidir.
Terbiye ve Budama:
Yerden 45 cm. lik mesafedeki dalların tamamı temizlenir. Kiraz
ağaçlarının nihai büyümesi sonunda 4 veya 5 kat oluşturulmalıdır.her
katta en az 3, en fazla 5 yan dal bırakılmalıdır.Yan dalların gövdeye
düşey aralığı 20 cm. olmalıdır. Neticede toplam 17-21 yan dal
oluşturulmalıdır.ilk yıllarda yapılan budamalar şekil vermede çok
etkilidir. Aynı zamanda erken verimliliği sağlar (genç kısırlık dönemini
azaltır). İleriki yıllarda budama ile kalite ve verimi artırır. Kış
budaması dormant dönemde yaz budaması ve hastalıklı dalların çıkarılması
işi temmuz sonuna kadar sürebilir.
Toprak İşleme :
Toprak işleme 10-12 cm. derinlikte olmalıdır.Gübrelerin toprağa
karışması,toprağın havalandırılması kış yağışlarından faydalanma
,yabancı ot kontrolü, nemin muhafazası benzeri yararları vardır.
Sonbaharda yüzlek bir toprak işleme yapılma lıdır. Bu işlem kiraz sineği
mücadelesindede etkilidir. Son yıllarda modern tarım uygula malarında
,alttan işleme (Kaz ayağı) yırtarak işleme ve sıfır toprak işleme daha
yaygın olarak uygulanmaktadır. Derin sürüm kesinlikle yapılmamalıdır.Bu
durumda yabancı otlar ot ilaçları ile kiraz sineği mücadelesi ise
ilaçlama ile yapılır.
Dikim aralığı :
Kiraz tarımı yapılan yerlerde dikim aralığı genellikle fazladır.Bu
nedenle bahçenin ilk yıllarında ara boş kalmasın diye ara tarımı
yapılmaktadır.
Toprak Analizi İçin Toprak Örneği Alınması Bu
işlem bahçe tesis edilmeden yapılma lıdır daha sonraki yıllarda ise
zaman zaman örnek alınmalınır. Bahçe tesisinden önce toprak burgusu veya
belle örnek alınır. Belle V şeklinde açılan kuyularda 0-30cm, 30-60 cm.
ve 60-90 cm. den alınır. Örnek 8-10 ayrı yerden alınmalıdır. Her
derinlikten alınan örnekler kendi arasında ayrı ayrı harmanlanmalıkaba
taş ve benzeri maddelerden temizlenmelidir. Her derinliği temsilen 1 kg.
civarında numune bez torbalara konulma lıdır. İçine ve dışına çiftçi
ismi, yer mevki ismi yazılı etiketler kurşun kalemle yazılmalıdır.
İleriki yıllarda yalnızca 20 cm. derinlikten alınan numuneler gübreleme
için yeterli olacaktır.
Yaprak Örneği Alınması :
En uygun yaprak örneği tam çiçeklenmeden 2-3 ay sonra alınır. Ağaçların
iyi güneşlenen omuz hizasındaki uç sürgünlerinin orta yaprakları sapı
ile birliktealınır. Örnekler düz bir hat teşkil etmeyen ağaçlardan
alınmalıdır. Bu şekilde 20-25 ağaçtan 100’er yaprak alınır.
Toplanan
yapraklar bez veya kağıt torbalara etiketlenerek konmalı ve hemen
labaratu vara ulaştırılmalıdır. Numunelerin bekletilmesi doğru değildir.
Fakat bekletilmesi zorunlu ise buzdolabında veya buz kaplarında
muhafaza edilmelidir.
Gübreleme :
Gübreleme toprakta eksikliği tahlillerle bilinen bitki besin
elementlerinin takviyesidir. Önceleri yapılan yanlış gübrelemeler veya
besin kilitlenmesi olaylarından kaynaklanan ve toprakta varlığı
tahlillerle bilindiği halde ağaçta eksikliği görülen elem entler mevcut
olabilir.
Bunun önlenebilmesi için gübrelemede;
- Kullanılacak gübre amaca ve usulüne uygun olarak verilmelidir.
-Gübre uygun zamanda verilmelidir.
-Bitkinin ihtiyacı kadar gübre verilmelidir.
Verilecek gübre miktarını saptarken gözönünde bulundurulması gereken hususlar:
- Toprağın yapısı ,Ağaçların yaşı ,Ağaçların gelişme durumları ,Sulama miktarı ve sulama şekli
Bitkilerin verim miktarı ,Anacın cinsi ,Ahır gübresi uygulamaları, vb.
Gübreleme;sulama,
budama ve toprak özellikleri ile çok değişsede ölçü olarak 1 yıllık
sürgünlerin uzunluğu bir fikir oluşturmalıdır. Şöyleki meyveye yatmamış
ağaçlarda 60-90 cm. arasındaki sürgünler gelişmenin olumlu seyrettiğini
gösterir. Sürgünler 90 cm.den fazla ise gereksiz azotuygulamasına veya
fazla sulamaya bağlıdır.Sürgünler 60 cm. den kısa ise su ve azot
noksanlığındandır.Yetişkin
kiraz ağaçlarında 40-60 cm. arasında sürgünler var ise gelişme
normaldır. Sürgünler bu ölçülerden kısa ise yeterli beslenme yoktur.
Doğal gübre olarak dekara 2-3 ton ahır gübrelemesi yeterli olacaktır.
Verimdeki bir ağaca ortalama değer olarak her yıl2-3 kg. Amonyum Sülfat,
1 kg. Triple Süper Fosfat , 1 kg.. Potasyum verilmelidir.fosfurlu ve
potasyumlu gübreler bölgesel iklim ve alışkanlıklara göre Sonbahar veya
erken İlkbahar daazot uygulmaları ise erken İlkbaharda birinci dilimi,
çiçek dökümünden sonra ikinci dilim ve hasattan sonra üçüncü dilim
uygulanır. Ağaçlarda gübreleme ; İz düşümü gübrelemesi ve bant sistemi
gübrelemesi şeklinde uygulanmaktadır. Yaprak gübreleri ağacın bitki
besin elementi eksiklikleri de gözönüne alınarak güvenilir firma
ürünleri kullanılabilir.
Sulama: Kirazlarda sulama , fidan dikimindeki Cansuyu ile başlar. Dikimlerin İlkbahar veya Sonbaharda yapılması gözönünüe
alınmaksızın cansuyu verilir. Ülkemiz koşullarında genellikle ben düşme dönemine kadar İlkbahar yağmurları ile su ihtiyacı
karşılanmaktadır.
Kurak giden yıllarda sulama müdahalesinde bulunulmalıdır. Kiraz, çok
suyu da kuraklığı da sevmez. Bu şartlar gözönünüe alınarak sulama
planlanmalıdır. Kurak giden yıllarda çiçeklenme esnasında toprağın
yeterince nemli olması sağlanmalıdır. Ben döneminden hasada 4-5 gün
kalıncaya kadar kirazlar susuz kalmamalıdır. Bu dönem aralığında toprak
hafifçe nemli tutulabilirse ,istenen irilik ve kalite sağlanabilir.
Yetişkin ağaçlarda kök boğazı çevresi sulanmamalıdır.
Sulama düzeni
oluştururken, bitki gövdesinden 2-3 m. dışarıda setler yapılır. Bu
setlerin içi değil dışına su verilmelidir. Çünkü suyu alabileceği kök
bölgesi o kısımdadır.Bu sulama sistemi ile kök dağılımı teşvik de
edilmiş olacaktır. Ağır topraklarda su miktarı az ve sulama aralıkları
daha uzun olmalıdır. Damlama veya mini spring le sulama yapılmıyorsa ,
sulama tavaları kısa tutulmalı göllenmeden diğer tavaya geçirilmesi daha
uygundur. Fazla su kloroza neden olur.
Sonbaharda yağışlar az olursa kısmen sulama yapılmalıdır.Hasattan hemen önce yapılan fazla sulama meyve iriliğin teşvik
etsede
,meyve eti sertliği ve tadı olumsuz etkilediği gibi ağaç sağlığı
açısından da sakıncalıdır. Hasattan sonra da verilecek su yeni oluşan
çiçek gözlerinin gelişimine de faydalı olacaktır. 13-Tozlayıcı
(Dölleyici): Bahçe planlanırken 8 ana çeşide 1 adet dölleyici
dikilmelidir. Genellikle 0900 Ziraat ana çeşidimiz de şu kiraz çeşitleri
dölleyici olarak
kullanılabilir:Starks Gold, merton Late,B.Gauçher,
Noble, Jübile dir. Verim yaşındaki dölleyici sorunu bulunan bahçelerde,
uygun aralıklarda ağaçların bazı dalları çevirme aşısı ile dölleyici
çeşitler aşılanabilir. Böylece propleme kısmen çözüm bulunmuş olur.
Özar Mühendislik Müşavirlik Ormancılık Emlak Taahhüt Madencilik Fidancılık ve Peyzaj
Kiraz Fidanı hakkında kapsamlı bilgi almak ve Kiraz Fidanı temin etmek (Satın Almak) için bizi arayabilirsiniz...
Özar Mühendislik Müşavirlik Ormancılık Emlak Taahhüt Madencilik Fidancılık ve Peyzaj
Arif Arslan
Orman Mühendisi
Tel: 0506 659 76 96
Adres: Fakıuşağı Mahallesi Prof.Dr. Alper Akıncıoğlu Caddesi Yurtkur Arkası No: 1 Merkez/Osmaniye
12 Eylül 2013 Perşembe
Kiraz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır
13:17
kiraz, kiraz fidancısı, kiraz fidanı, kiraz fidanı dikim şekli, kiraz meyvesi, kiraz yetiştiriciliği, napolyon kirazi, osmaniye kiraz fidancısı, ziraat 900 kirazı
Yorum
0 yorum:
Yorum Gönder