Karanfil Yetiştiriciliği
Estetik,
fonksiyonel ve ekonomik amaçlarla üretilen dekoratif bitkiler günümüzde
genel olarak süs bitkileri olarak adlandırılan bir sektörün doğmasına
neden olmuştur. Kentleşmenin başlaması ile doğadan uzaklaşan insanların
doğa özlemi ve çevre sorunlarının ortaya çıkması gibi nedenlerden dolayı
oluşan talep sonucunda bu sektör büyük bir pazarın doğmasına neden
olmuştur. Günümüzde birçok ülkenin kalkınmasında ve ekonomisinde önemli
katkılarda bulunmaktadır.
Süs
bitkileri genel bir kavram olup; İç mekan süs bitkileri, Dış mekan süs
bitkileri ve kesme çiçek yetiştiriciliği olarak ayrılmaktadır. Kesme
çiçekler ve iç mekan süs bitkileri dünya ticaretinde % 80'lik bir pay
alarak önemli bir grubu oluşturmaktadır.
Kesme çiçek sektörü,
Türkiye'de ticari anlamda 1940'lı yıllarda başlamıştır. İlk yıllarda
Marmara Bölgesinde yaygın olan bu sektör daha sonraları iklimsel
avantajları nedeniyle Akdeniz Bölgesine, özellikle Antalya ili ve
çevresine kaymaya başlamıştır. Antalya ili üretim alanı, miktarı ve yurt
dışı pazarlara açılması ile Türkiye'nin en önemli kesme çiçek
yetiştirilen merkezi durumuna gelmiştir. 1980'li yıllardan sonra hızlı
bir gelişme göstermiş, önceleri küçük aile işletmeleri şeklindeki
işletmeler giderek yerini daha büyük ve modern işletmelere bırakmaya
başlamıştır.
Türkiye'de
yetiştirilen ve ihraç edilen kesme çiçeklerin başında karanfil
gelmektedir. Karanfili gül Krizantem, Gerbera, Solidange, Glayöl ve
Frezya takip etmektedir.
Kesme çiçek yetiştiriciliği Batı'da cam
ve plastik seralarda, Güney'de plastik seralarda ve Marmara bölgesinde
cam ve plastik karışımı seralarda yapılmaktadır. Yalova ve çevresinde
seraların çatıları beşik çatı ve cam kaplıdır, yan yüzeyleri ise plastik
örtü ile kaplanmıştır. Sera yapım tekniğindeki ilerlemeler bu sektörde
kullanılan malzemenin sürekli yenilenmesi, bilgisayar kontrollü modern
seraların devreye girmesiyle, yurt içi ve yurt dışı pazarlarının olması
dolayısıyla kesme çiçek yetiştiriciliği yapan büyük işletmeler teknik
donanımı yüksek modern seralar kurarak bu sektöre katılmışlardır.
Karanfil Yetiştiriciliği:
Türkiye'de
kesme çiçek üretiminin %60'ını karanfil oluşturur.Türkiye çiçek
mezatlarında yılda 80-100 milyon adet karanfil satılmaktadır. Karanfil
küçük aile işletmeleri tarafından tercih edilmektedir. Bunun nedenini
ise yıl boyunca sürekli gelir getirmesi ve çeşitli kültürel işlemlerin
ailedeki kadınlar ve küçük çocuklar tarafından yapılması ve ayrı bir
işgücü gerektirmemesi olarak sıralayabiliriz.
Karanfilin Ekolojik İstekleri:
Toprak:
Drenajı iyi olan orta tınlıdan hafif tınlıya kadar olan topraklarda iyi
gelişme gösterirler. Organik maddece zengin hava ve su dengesi iyi
sağlanmış geçirgen topraklar karanfilin köklenmesini teşvik eder.
Sıcaklık:
Karanfilde büyümeyi, çiçek, yaprak ve sapın şeklini ve ölçüsünü aynı
zamanda çiçeklerin ömrünü etkileyen bir etmendir.Özellikle gece
sıcaklığı çiçek kalitesini doğrudan etkilemektedir.
Işık: Işık karanfilin büyüme ve gelişmesi üzerine ışık yoğunluğu ve ışıklanma süresi (gün uzunluğu) olarak iki şekilde etki eder.
Sera Yönü:
Türkiye'nin bulunduğu kuzey yarım kürede kurulan seraların iyi ışık
almasını sağlamak için, doğu batı yönünde inşa edilmesi gerekmektedir.
Sera içerisinde hazırlanan tavalar ise, kuzey güney yönünde
yapılmalıdır.
Çoğaltılması:
Karanfilde çoğaltma üç yöntem ile,
1-Tohumla
2-Meristem Kültürü
3-Sürgün ucu çeliklerinin köklendirilmesi,
ile yapılmaktadır. Tohumla çoğaltma ancak ıslah çalışmalarında
kullanılmaktadır. Meristem kültürü ile çoğaltma 0.5mm büyüklükteki
sürgün ucu labaratuvar da aseptik koşullar altında büyütülmesi ile
yapılmaktadır. Genellikle virüssüz, patojensiz fide elde etmek için bu
yönteme baş vurulur. Karanfilde ticari çoğaltma hastalıksız sağlam anaç
fidelerden alınan sürgün ucu çeliklerin köklendirmesi ile yapılır.
Köklendirilmesi:
Sağlıklı
bitkilerden alınmış karanfil çelikleri hormona batırıldıktan sonra
steril kum veya perlit ortamında hafif gölgede 10-110C'de hava
sıcaklığı, 15-160C'de ortam sıcaklığında üç haftada köklenir.
Dikim:
Bütün
yıl boyunca dikim yapılabilir. Ne zaman çiçek alınması isteniyorsa
dikim zamanı buna bağlı olarak ayarlanır.Dikim mümkün olduğu kadar
yüzlek olmalıdır. Sadece kök kısmı toprakla kapatılmalı kök boğazı
toprağa temas etmemelidir. Dikimden hemen sonra can suyu verilmeli ve
fidelerin üzerine zaman zaman sisleme şeklinde su püskürtülmesi
gelişmeyi artırır.
Bakım İşlemleri:
Sürgün
uzunluğu dipten başlayarak sürgün ucu 5-6.yaprak çifti üzerinden elle
kopartılarak kırılır buna uç alma denir. Uç almadan sonra yaprak
koltuklarından yeni sürgünler çıkar ve bu sürgünlerden çiçek kesilir. Uç
alma işlemi dikimden 2-4 hafta sonra yapılır.
Destekleme ve tomurcuk alma:
Gövdenin
yukarı doğru büyümesini sağlamak için desteklenmesi gereklidir. Bunun
sağlanması için çiçek tavalarının üzerine ağ sistemi kurulur.
Bunun
sağlanması için çiçek tavalarının üzerine ağ sistemi kurulur.Karanfil
bitkisinin çiçek sapı üzerinde yaprak koltuklarında yan sürgün ve
tomurcuklar oluşur. Koltuk ve yan tomurcuklar alınarak tepe tomurcuğunun
küçülmesi önlenir.
Sulama ve Gübreleme:
Kuraklığa
dayanıklıdırlar, fakat yinede sulamada oluşacak aksaklıklar kalitenin
düşmesine sebep olur. Önemli olan toprağı iyice kurutmadan düzenli bir
şekilde nemli tutmaktır. Gübreleme toprağın dengesini bozmayacak şekilde
yapılmalıdır. Toprak hazırlığı sırasında yapılan gübrelemeye ek olarak,
yetiştirme süresince azot ve potasyum karışımı verilir.
Özar Mühendislik Müşavirlik Ormancılık Emlak Taahhüt Madencilik Fidancılık ve Peyzaj
Karanfil Fidanı hakkında kapsamlı bilgi almak ve Karanfil Fidanı temin etmek (Satın Almak) için bizi arayabilirsiniz...
Özar Mühendislik Müşavirlik Ormancılık Emlak Taahhüt Madencilik Fidancılık ve Peyzaj
Arif Arslan
Orman Mühendisi
Tel: 0506 659 76 96
Adres: Fakıuşağı Mahallesi Prof.Dr. Alper Akıncıoğlu Caddesi Yurtkur Arkası No: 1 Merkez/Osmaniye
14 Eylül 2013 Cumartesi
Karanfil Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır
05:00
aşılı karanfil, karanfil, karanfil fiyatları, karanfil süs bitkisi, osmaniye karanfil fidancısı, özar fidancılık karanfil
Yorum
0 yorum:
Yorum Gönder